Zimne na zewnątrz, ciepłe w środku - czekoladowe ciasto wypełnione gorącym musem z tradycyjnej ciemnej czekolady. Pyszna i idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy od słodyczy oczekują czegoś więcej...
Składniki:
200 g masła
200 g czekolady deserowej
3 jaja
1 opakowanie cukru wanilinowego
160 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
100 g orzechów włoskich
100 g pistacji, obranych
Przygotowanie:
Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) przez 10-12 minut.
Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone orzechy siekamy w grubszą kostkę, przekładamy je do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej, całość mieszamy.
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą (nie podgrzewamy zbyt mocno).
Blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
3 jaja wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.
Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (delikatnie podbijamy, nie ubijamy na sztywną pianę).
Do ubitych jajek z cukrem dodajemy masę z masła i czekolady.
Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na sam koniec dodajemy uprażone i posiekane orzechy i pistacje.
Całość mieszamy i wylewamy na blaszkę, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (termoobieg) na 25-30 minut (obserwujemy ciasto, w zależności od piekarnika ciasto może potrzebować aż 35 minut w piekarniku).