Czy wiecie, że polędwiczka wieprzowa jest chudsza niż pierś kurczaka?
Trudno w to uwierzyć, ale to naukowy fakt :)
I bardzo dobrze, bo to naprawdę wdzięczny kawałek mięsa do przyrządzenia.
Nie wymaga długiej obróbki.
Kocha różne dodatki: warzywa, grzyby, owoce, sery... można by wymieniać bez końca.
Polędwiczka jest smaczna pieczona, smażona, na zimno jako wędlina.
Sprawdza się jako codzienny obiad i odświętne danie.
A więc.. Przedstawiam polędwiczki wieprzowe z musem gruszkowym
Składniki:
8 polędwiczek wieprzowych
300 g ziemniaków
2 gruszki
300 ml soku jabłkowego
2 łyżki masła
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
litr wody
laska cynamonu
6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Przygotowanie:
Polędwiczkę podsmażamy na maśle i przekładamy do rondla.
Dodajemy przyprawy korzenne i sól, zalewamy wodą i dusimy 2 godziny.
Mięso wyjmujemy, a powstały sos odparowujemy do uzyskania gęstej galaretki.
Gruszki pieczemy ok 40 minut, do miękkości. Sok jabłkowy gotujemy do odparowania 3/4 objętości, dodajemy łyżeczkę cukru.
Całość mieszamy do zagęszczenia, dodajemy masło, zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia w masę przypominającą karmel.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Ziemniaki gotujemy, a następnie z odrobiną pieprzu tłuczemy i zostawiamy na chwile w rondlu.
Gruszki kroimy na ćwiartki i dodajemy do mięsa z sosem.
Na talerzu układamy puree, następnie mięso i gruszki.
Całość polewamy sosem.
Podajemy z ulubioną surówką, lub świeżymi warzywami.