Klasyczna, łatwa zupa z dyni, która jest bardzo szybka.
Moim sekretem dla dodatkowego smaku z zupy jest gotowanie dyni w bulionie z cebulą i czosnkiem, które następnie są idealnym puree.
Szczególnie w chłodne jesienne dni nie ma nic lepszego niż
chrupiące pieczywo i dyniowy krem w dużej misce.
Do przyrządzenia pysznej zupy nie potrzebujesz różnych gadżetów.
I to właśnie ta recepta - świetna receptura łatwej zupy z dyni, klasyczna wersja, która ma wszystko, czego potrzebujesz.
składniki:
1 mała dynia lub kawałek dyni ważący ok. 1,5 kg
1 szalotka lub mała cebulka
kawałek imbiru (ok. 2 cm korzenia)
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
około 1/3 szklanki śmietanki 30 %
oliwa
sól
pieprz
rosół lub bulion drobiowy
sposób przygotowania:
dynię przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na czwórki lub ósemki.
Kawałki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Po około 20 minutach sprawdź, czy dynia się nie przypala na brzegach.
Jeśli tak, zmniejsz temperaturę. Sprawdzaj widelcem, czy dynia jest już miękka - powinien wchodzić jak w ugotowany ziemniak.
Czas pieczenia to około 30 - 40 minut, zależny od tego czy dynia jest bardziej mączna, czy wodnista. Wyjmij z pieca i ostudź. W tym czasie na maśle zeszklij drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek i pokrojony w cieniutkie igiełki imbir.
Przestudzoną dynię obierz ze skóry - jest to dużo prostsze po upieczeniu, wystarczy oddzielić łyżką miąższ. Do miąższu dodaj zeszkloną szalotkę z czosnkiem i imbirem, kumin, dopraw solą i pieprzem i wszystko razem zmiksuj na gładką masę.
Jeśli dynia jest bardzo mączna, można dolać trochę rosołu.
Po zmiksowaniu puree dyniowe przełóż do garnka, podgrzej, wlej szklankę bulionu, wymieszaj i sprawdź konsystencję - dolej tyle rosołu, aby otrzymać zupę-krem.
Jeszcze raz dopraw i dodaj śmietankę wg upodobania.
Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.