Zarówno bakłażana, jak i cukinię musicie przekroić na pół i wydrążyć środek. Osólcie i odstawcie na 10 minut. W międzyczasie pokrójcie pomidory, cebulę i szczypiorek. Osolonego bakłażana i cukinię umyjcie i przyprawcie ziołami prowansalskimi, oregano, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Do każdego z warzyw włóżcie pomidory z cebulą i na sam koniec mozzarellę. Rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni i pieczcie przez około 20 minut. Bakłażan u mnie potrzebował trochę więcej czasu, bo był większy i grubszy.
Gotowe warzywa posypcie szczypiorkiem i bazylią.
Powinno być rozkosznie!
Korzystajcie póki możecie
Jest mnóstwo cudownych warzyw sezonowych. Kombinujcie, próbujcie różnych smaków i cieszcie się takimi rarytasami. Przyjdzie jesienno-zimowy okres i warzywa będą droższe i będzie ich zdecydowanie mniej.