Co począć z niedużym kawałkiem cukinii, papryki i dyni, które zostały po gotowaniu innych rzeczy, a z których pojedynczo nie dałoby się przyrządzić niczego sensownego?
Zrobić zupę - pyszną, aromatyczną wegetariańską zupę-krem z jesiennych warzyw.
Składniki:
- 1/2 kg pomidorów
- 1/2 średniej cukinii (200-250 g)
- 1/2 średniej czerwonej papryki
- kawałek dyni (200 g)
- 1 średnia cebula
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 1 szkl wody
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- curry
- gałka muszkatołowa
- imbir
- słodka papryka
- posiekana natka pietruszki do posypania wierzchu
W garnku rozgrzać olej.
Na gorący tłuszcz wrzucić posiekaną drobno cebulę, oraz pokrojoną w niedużą kostkę dynię.
Kiedy cebula będzie szklista, przecisnąć przez praskę czosnek i smażyć razem, mieszając, kilkanaście sekund, nie dłużej.
Do garnka dodać pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie pokrojoną w kostkę cukinię.
Dusić wszystkie warzywa przez jakiś czas, niech trochę zmiękną.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w mniejsze części, usuwając szypułki.
Kawałki pomidorów dorzucić do garnka i dusić całość, aż pomidory nieco się rozpadną.
Mieszać wszystko od czasu do czasu.
Następnie dolać do garnka 1 szkl wrzątku. Doprawić zupę do smaku.
Gotować całość, na niedużym ogniu, pod przykryciem, jakieś 15-20 minut, aż wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
Gotową zupę zmiksować na gładką masę blenderem.
Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.