Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Skarbnica Smaków
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
235
Kategorie
54
Podsumowanie akcji kulinarnej "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016"
Witajcie Moi Drodzy!Wiem, wiem trochę czasu minęło od zakończenia tegorocznej edycji akcji, ale najzwyczajniej w świecie brakowało mi czasu, by usiąść spokojnie przed komputerem i zabrać się za podsumowanie "Kuchni Krajów Słowiańskich 2016".W tym...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
Omlet z szynką, serem i cebulą
Weekendy to taki czas, kiedy możemy odejść od nieśmiertelnych kanapek, które jadamy w tygodniu na śniadanie, bo na coś innego po prostu brakuje czasu.Za to w dni wolne można zaszaleć i przyrządzić omlet!Składniki:4 jaja,1 nieduża cebula3-4 nieduże plas...
Skarbnica Smaków
Dania z jaj
Zupa marchewkowa
Ani się obejrzałam, a już minął miesiąc wspólnego gotowania - dziś ostatni dzień akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016".Na zakończenie proponuję polski akcent - przepis na zupę marchewkową zaczerpnięty z książki Anny Wojciechowskiej "Fifka i żu...
Skarbnica Smaków
Zupy
,
Akcje kulinarne
,
Kuchnia polska - regionalna
Bliny ziemniaczane
Prezentowałam już przepis na bliny gryczane, teraz nadszedł czas na ich kolejną odsłonę - z ziemniaków.Przepis znalazłam w internecie i jak pisze jego autorka, są one tradycyjnym daniem białoruskim.Idę o zakład, że znają je również i w Rosji i na Ukrai...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kuchnia białoruska
,
Naleśniki
Bieraście
Tę ukraińską zapiekankę przygotowała Mirabelka do pierwszej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015".Przepis tak mi się spodobał, że postanowiłam przyrządzić ją osobiście do tegorocznej edycji.Zmianą jaką wprowadziłam do oryginalnej receptury, je...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Zapiekanki
,
Kuchnia ukraińska
Galuszki
Węgierskie "Galuszki" przypominają nasze kluski łyżką kładzione, jednakże są od nich mniejsze.Te drobne kluseczki są doskonałym dodatkiem do paprykarza czy pörköltu, gdyż wyśmienicie komponują się z wszelkimi sosami.Tradycyjnie przygotowuje się je odkr...
Skarbnica Smaków
Kluski
,
Kuchnia węgierska
Pörkölt wieprzowy (sertéspörkölt)
Kuchnia węgierska nie jest łaskawa dla wegetarian, ponieważ w dużej mierze oparta jest na mięsie, a podstawowym tłuszczem tradycyjnie używanym przez Węgrów jest smalec wieprzowy.Tę tezę potwierdza powszechnie znany fakt - Madziarowie nie od dziś ...
Skarbnica Smaków
Dania mięsne
,
Potrawy jednogarnkowe
,
Kuchnia węgierska
Plyndze z cukinią i koperkiem
W gwarze poznańskiej plyndze, to placki ziemniaczane. Te tutaj zawierają jeszcze w swym składzie cukinię i pachną koperkiem.Składniki:400 g ziemniakówśrednia cukinia4 łyżki bułki tartej4 łyżki mąki ziemniaczanej2 jajka3-4 łyżki posiekanego koperkusólpi...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kuchnia polska - regionalna
,
Placki
Zalewajka
Zalewajka - zupa, którą ponoć zna każdy łodzianin, to klasyk kuchni tego regionu.Jest to prosta zupa o wiejskim rodowodzie, przyrządzana z ziemniaków, które w kuchni Polski Centralnej były podstawowym składnikiem wielu potraw.Pierwsze wzmianki o ...
Skarbnica Smaków
Zupy
,
Akcje kulinarne
,
Kuchnia polska - regionalna
Bliny gryczane
Bliny kojarzą się przede wszystkim z Rosją, jednakże jada się je również na Ukrainie i Białorusi.Dawniej podawano je przed wielkim postem, na siedem dni przed Wielkanocą, w tygodniu ostatkowym zwanym Maselnicą (tak naprawdę korzenie Maselnicy sięgają c...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Kuchnia białoruska
,
Kuchnia ukraińska
,
Naleśniki
,
Kuchnia rosyjska
Zielona zupa wielkopolska
Zupa ugotowana na bazie zielonych warzyw, w jej skład wchodzą: bób, kapusta włoska, cebula i por. By jeszcze bardziej ją zazielenić, dodałam od siebie posiekaną natkę pietruszki.Przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia regionalna - kuchnia wielkopols...
Skarbnica Smaków
Zupy
,
Akcje kulinarne
,
Kuchnia polska - regionalna
Ɖuveč
Moi Drodzy! Kalendarz wskazuje 15. 09., tak więc rozpoczynam akcję "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016".Na początek proponujęƉuveč -rodzaj gulaszu popularnego na całych Bałkanach. W zależności od kraju wersja tej potrawy moż...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
,
Potrawy jednogarnkowe
,
Kuchnia serbska
Ciasto serowo - pomidorowe
Składniki:Ciasto250 g mąki15 g drożdży1/2 szkl letniego mleka1/2 płaskiej łyżeczki cukru2 średnie cebule25 g sklarowanego masłasólWierzch3-4 średnie pomidory (najlepiej "mięsiste" o małej ilości pestek)50 g sera roquefort (można zastąpić polskim "Rokpo...
Skarbnica Smaków
Pizza i inne wytrawne wypieki
"Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016" - edycja druga - zaproszenie do akcji kulinarnej
Moi Drodzy!!!Chciałabym zaprosić Was do udziału w drugiej edycji akcji kulinarnej "Kuchnia Krajów Słowiańskich".W zeszłym roku udało nam się zebrać 65 smakowitych przepisów i mam nadzieję, że i tym razem nie zawiedziecie i razem coś upichcimy na "słowi...
Skarbnica Smaków
Akcje kulinarne
Makaron z miksem warzyw
To danie to ulepszona wersjatego przepisu.Rzekłabym wersja dla niejadków, bo od jednego spojrzenia na kolory warzyw mieniące się na talerzu, człowiek nabiera apetytu :).Potrawa nie dość, że pięknie wygląda, świetnie smakuje, to błyskawiczni...
Skarbnica Smaków
Wegetariańskie
,
Dania z warzyw
,
Makarony
Bazyliowa zupa z cukinii
Cukinia sprawdza się w wielu potrawach. Szczególnie świetne wychodzą z niej zupy krem, czego przykładem jest poniższy przepis pochodzący z bloga Mirabelki.Składniki:1 cukinia o wadze ok. 1/2 kg2 średnie ziemniaki400 ml lekkiego bulionu drobiowego...
Skarbnica Smaków
Zupy
←
Poprzednia
5
6
7
8
9
Następna
→