Weekendy to taki czas, kiedy możemy odejść od nieśmiertelnych kanapek, które jadamy w tygodniu na śniadanie, bo na coś innego po prostu brakuje czasu.
Za to w dni wolne można zaszaleć i przyrządzić omlet!
Składniki:
- 4 jaja,
- 1 nieduża cebula
- 3-4 nieduże plasterki szynki
- 3 plasterki sera żółtego
- posiekana natka pietruszki
- masło klarowane do smażenia
- sól
- pieprz
- pomidor do podania
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Plastry szynki pokroić w paski, ser żółty w kosteczkę. Natkę posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, a za chwilę szynkę. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aby zawartość patelni się nie przypaliła.
Jajka wbić do głębszej miseczki, dosypać sól i pieprz do smaku . Ubić je trzepaczką na puszystą masę.
Trzeba uważać, by jajek "nie przebić", tzn. nie wbić do nich zbyt dużo powietrza, bo wtedy omlet nie będzie puszysty.
Do masy jajecznej dodać ser i natkę, wymieszać.
Kiedy na patelni cebula będzie zeszklona, a szynka leciutko podsmażona, wylać na nią jajka z serem i pietruszką.
Przykryć i smażyć na malutkim ogniu, aż wierzch się zetnie.
Podczas smażenia od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, a najlepiej podważać drewnianą łopatką brzegi, w ten sposób, by wierzchnia nie ścięta warstwa jajek podpłynęła na dno i się podsmażyła.
Gotowy omlet wyłożyć na talerz. Podawać z plastrami pomidora.