Ani się obejrzałam, a już minął miesiąc wspólnego gotowania - dziś ostatni dzień akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016".
Na zakończenie proponuję polski akcent - przepis na zupę marchewkową zaczerpnięty z książki Anny Wojciechowskiej "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka".
Składniki:
- 1,5 l wody (6 szkl)
- 3 duże skrzydełka z kurczaka
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg dkg marchwi
- 1/2 pora
- 1/2 niedużego selera
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do posypania
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Wykonanie:
W garnku nastawić wodę ze skrzydełkami kurczaka, gdy woda się zagotuje, zawartość garnka posolić do smaku.
Obrać pietruszkę oraz seler, oczyścić por i kiedy skrzydełka będą półmiękkie wrzucić warzywa do wywaru mięsnego.
Następnie obrać marchew, pokroić ją w cienkie plasterki i dodać do garnka, po czym obrać i pokroić w kostkę ziemniaki.
Kiedy marchew będzie półmiękka, dołożyć do garnka ziemniaki i gotować póki ziemniaki nie będą miękkie.
Na kilka minut przed końcem gotowania doprawić zupę do smaku pieprzem i cukrem, aby uzyskać pikantno-słodki smak.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.