Cukinia sprawdza się w wielu potrawach. Szczególnie świetne wychodzą z niej zupy krem, czego przykładem jest poniższy przepis pochodzący z bloga
Mirabelki.
Składniki:
- 1 cukinia o wadze ok. 1/2 kg
- 2 średnie ziemniaki
- 400 ml lekkiego bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego (u mnie to pierwsze)
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- garść świeżych liści bazylii
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- grzanki lub groszek ptysiowy do podania
- starty żółty ser o wyrazistym smaku do posypania wierzchu
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek pozostawić na później.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cukinię dokładnie umyć, odciąć końce i również pokroić w kostkę, nie obierając jej ze skórki. Liście bazylii umyć pod bieżącą wodą i pozostawić na sitku do obeschnięcia.
W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, lekko ją posolić, aby szybciej zmiękła i smażyć ją na średnim ogniu, póki nie będzie szklista.
Do zeszklonej cebuli przecisnąć przez praskę obrane ząbki czosnku.
Smażyć całość, mieszając, przez kilkanaście sekund, po czym dorzucić pokrojone ziemniaki wraz z cukinią i smażyć wszystko, mieszając, przez kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną.
Dolać bulion lub wywar warzywny i gotować (najlepiej pod przykryciem) na średniej wielkości ogniu do miękkości ziemniaków.
Zdjąć zupę z ognia, dodać listki bazylii i wszystko zmiksować blenderem na gładką masę.
Po zmiksowaniu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gorącą zupę rozlać do miseczek, posypać wierzch tartym serem.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.