Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchennymi drzwiami
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
434
Kategorie
279
Szafranowe ciasto z persymoną i pomarańczową polewą. Sezonowo od A do M
Adwent mija tak szybko, że trudno się zorientować, zaraz będą święta i nowy rok. Czuję, że już nie jestem taka skuteczna jak kiedyśPewnie to też dlatego, że bardziej świadomie staram się wykorzystywać swoją energię na różne aktywności. Ró...
Kuchennymi drzwiami
Sezonowość od A do M
,
święta
,
Boże Narodzenie
,
Persymona
,
Szafran
Vörtbröd. Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie w grudniowej Piekarni
Dzwoneczki już dzwonią, światełka migoczą, renifery w drodze Świąteczna rzeczywistość woła i krzyczy z każdego miejsca! Niby wszystko mam zaplanowane i rozłożone na kolejne dni, alewciąż pozostaje niedosyt czy aby czegoś nie pominę...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
święta
,
Boże Narodzenie
,
Na zakwasie
,
Korzenne
,
Kuchnia szwedzka
,
Bakalie
Piernik tarty Marji Disslowej. Korzennie…
Pierniki lubię nie tylko od święta. Czasami pojawia się u mnie piernikowe ciasto bez okazji. Bo korzenne smaki, zapachy i aromaty mają wielką moc! Od lat też przygotowuję domową piernikową przyprawę. Ale świątecznie rządzi piernik staropolski,...
Kuchennymi drzwiami
Boże Narodzenie
,
Miód
,
Korzenne
,
Pierniki
Świąteczne ciasto drożdżowe pani Kazi. Przepisy Przyjaciół
Siadamy jak zwykle w przytulnej kuchni. Czajnik już nastawiony, dwie szklanki w metalowych koszyczkach gotowe. Na talerzu ulubione drożdżowe pani Kazi. Pytam o przepis na ciasto i jego historię. Gospodyni jak zwykle częstuje mnie nie tylko swoim...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Na drożdżach
,
święta
,
Boże Narodzenie
,
Przepisy Przyjaciół
,
Wieś
Ash-e Anar. Perska zupa z granatów z jagnięcymi klopsikami
W grudniu robi się nerwowo w sklepach, na ulicach, w metrzeLudzie pędzą ze zdwojoną energią. Gonią czas i siebie samychNie lubię tego pośpiechu, gorączki zakupowej i nerwowej atmosfery, choć to wszystko ma być na chwałę świ...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Jagnięcina
,
Granaty
,
Strączkowe
,
Kuchnia perska
Pieczemy świąteczny chleb. Zaproszenie do grudniowej Piekarni!
Drodzy, w grudniowej Piekarni świąteczny chleb ze Szwecji! Propozycja jego upieczenia przyszła od Marcina, który prowadzi ciekawy blog Grahamka, weka i kajzerka Marcin napisał do mnie: Jak święta to święta! Vörtbröd to świąteczny chleb z mąki ży...
Kuchennymi drzwiami
Bez kategorii
Śledzie w cytrusach na świąteczny stół. Spotkanie w Ambasadzie Szwecji
Dokładnie tydzień temu na zaproszenie Ambasadora Szwecji w Warszawie miałam zaszczyt i przyjemność uczestniczyć w spotkaniu, które odbyło się w szwedzkiej Ambasadzie. Tematem były świąteczne tradycje kulinarne Szwecji. Po oficjalnym powit...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Boże Narodzenie
,
śledzie
,
Kuchnia szwedzka
Naleśniki Pierre Hermé z karmelizowaną leśną żurawiną. Śniadanie dla Niej i dla Niego
Weekend, weekend Tekst do redakcji kończył się w bólach. Za oknem królowała szarość. Popsuta zmywarka musiała wymienić się na nową. Miłe niedzielne spotkanie przy wietnamskim jedzeniu ociepliło klimat i podniosło moje morale...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
śniadanie
,
Dla Niej i dla Niego
,
Owoce. miód
Czarniak w sosie Chimichurri. Zawsze dzikie. Ryby ze znakiem MSC
Marine Stewardship Council. Dzikie. Certyfikowane. Zrównoważone. To program globalnych działań na rzecz zachowania zdrowych mórz i oceanów oraz zasobów ryb i owoców morza na przyszłość. Obecnie w tym programie uczestniczy ponad 400 organizacji r...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Sosy
Brukselka zapiekana z sosem Gruyère. Dla Niej i dla Niego. Sezonowo od A do M
Kiedy nastanie zimny czas, brukselka zadomawia się w Ich kuchni. Po każdej wyprawie na bazarek pojawia się nowa kolba z małymi kapustkami. Wystarcza od bazarku do bazarku. Ona ma zawsze nowy pomysł na brukselkowe danie. On twierdzi, że brukselka...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Sery
,
Sezonowość od A do M
,
Brukselka
Orkiszowy chleb ozdobny. Korona Lyonu. Listopadowa Piekarnia
Każdy region we Francji ma swój ozdobny chleb. Na tej stronie klik! znajdują się wszystkie regionalne francuskie chleby. Francuzi są z nich bardzo dumni i kontynuują tradycje regionalne na co dzień. Obok popularnych bochenków i bagietek,...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Piekarnia Amber
,
Na zakwasie
,
Kuchnia francuska
Tagliatelle z rydzami i oscypkiem. Kontemplujemy listopad…
Dni mijają mi raźno jeden po drugim. Zapełniony kalendarz nie pozwala zbyt długo zastanawiać się nad listopadowym przemijaniemA nawet jak pojawia się jakaś nostalgiczna myśl na przykład o słońcu, to zwalczam ją z godnością ...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Sery
,
Grzyby
,
Makaron
,
Rydze
Zupa z dyni i pomidorów z chrzanową śmietaną. Całe ciepło domu…
Czas płynął a deszcz nie przestawał padać. Żadnej jeszcze jesieni tyle nie padało. Doliny wzdłuż wybrzeża nasiąkły wodą, która spływała z gór i pagórków i ziemia butwiała, zamiast wysychać. Lato wydawało się nagle tak dalekie, jakby go nigdy nie...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Pomidory
,
Dynia
Zaproszenie do listopadowej Piekarni!
Listopad to bardzo poważny miesiąc Kojarzy mi się z dostojnością i chłodem fizycznym i psychicznym. Zawsze więc buduję wokół listopada aurę oswajania i ciepła. I w sumie ‚nie taki diabeł straszny’, bo mamy już prawie połowę miesią...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Piekarnia
Gęsie żołądki w czerwonym winie. Listopadowy porządek
Mój listopad ma swój porządek. Urodziny. Planowanie świąt. Przygotowania do zimowego snu. Urodzin w listopadzie u nas jest kilka, a nawet są imieniny. Rozplanowanie spotkań nie jest łatwe. Często jedne zahaczają o drugie i grafik się załamuje. A...
Kuchennymi drzwiami
Wino
,
Gęś
,
święty Marcin
Panettone. Synchronbacken#21
Początków Panettone należy upatrywać w słodkim miodowym chlebie zaczynowym, który spożywano w czasach Imperium Rzymskiego. Niektóre legendy przypisują autorstwo przepisu na to ciasto pewnemu piekarzowi, niejakiemu Tonyemu. Jakkolwiek anal...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
Kuchnia włoska
,
Na drożdżach
←
Poprzednia
8
9
10
11
12
Następna
→