Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchennymi drzwiami
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
434
Kategorie
279
Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M
Smog zwisa nad miastem jak złowrogi demon. Szary, ciężki i duszący. Nie widać dobrze mojej ulicy, ani sąsiedniego domu. Latarnie ledwie świecą przymglonym światłem. Okna zamknięte, zaciągnięte rolety, a my okopani jak w twierdzy. Ukrywamy się pr...
Kuchennymi drzwiami
Sezonowość od A do M
,
Cytrusy
Kulkiczy jak z Pracowni GODny. Na śniadanie mistrzów!
Są ludzie, którzy robią rzeczy z pasją dla siebie samych, dla innych, i przekuwają to w sukces. Działają zgodnie z sercem i wbrew czasom tworzą wspaniałe miejsca i jedzenie z duszą. Lubią karmić innych i dawać im to co najlepsze. Takim miejscem ...
Kuchennymi drzwiami
Na drożdżach
,
Pieczywo
,
śniadanie
,
Pyszne miejsca
Chrust vintage. Spotkania ze światem
Lubię spotkania ze światem dopiero co obudzonym. Jeszcze nie wiadomo jak się zacznie i potoczy dzień. Dopiero sen opada z miasta i ludzi. Dopiero niebo decyduje się na światło lub mgłę. Zapisane wieczorem kartki przypominają o zamierzeniach i pl...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
Faworki
,
Kuchnia vintage
Ciabatta lub chleb z figami i nasionami dzikiego kopru włoskiego. Styczniowa Piekarnia
Karnawałowa Piekarnia była dla mnie dość emocjonująca. Ciekawy przepis, który zaproponował nam Gucio bardzo mnie intrygował. A kiedy zobaczyłam Jego wypiek na blogu, nie mogłam się doczekać weekendu. Ponieważ musiałam chorować , w samotno...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Na zakwasie
,
Ciabatta
,
Figi
Zupa z fasolą mung, imbirem i boczkiem. Jak zima to zupa!
Dopadł mnie wredny wirus, pomieszał plany, wykluczył z życia prawie Gdyby chociaż przez okna było widać coś ciekawego, ale nic nie zachęca albo szarość, albo nieśmiały śnieg. Przyroda przeczekuje zimę tak samo jak ja wirusa. Przec...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Strączkowe
,
Imbir
Pączki Basi. Rozmowa o zimie…
Pięcioletni S. zapytał mnie wczoraj Po co właściwie jest zima? Najpierw zaczęłam bo przyroda odpoczywa, bo dzieci lubią śnieg, bo bociany lecą na wakacje S. na to Ale nie wszędzie jest zima. I to znaczy, że ...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
Na drożdżach
,
Przepisy Przyjaciół
,
Pączki
Karnawałowa Piekarnia. Zaproszenie!
Drodzy, zaczynamy kolejny rok wspólnego pieczenia, już piąty! Tak, nasza Piekarnia pięknie wypieka już tyle czasu i chce piec dalej. Ze ‚starymi’ i nowymi entuzjastami domowego pieczywa. Jestem dumna z naszych wypieków, z każdej kolejnej odsłony...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Na zakwasie
,
Ciabatta
Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
Zupa Vichyssoise jest popularna na całym świecie, ale przede wszystkim w rejonie Vichy, gdzie do dziś jest serwowana na ciepło. Ale zacząć należy od pochodzenia i poprawnej wymowy vee-shee-SWAHZ viszi-suaz. Wokół jej pochodzenia jest tro...
Kuchennymi drzwiami
Wino
,
Kuchnia francuska
,
Pory
Marchewkowa sałatka z żurawiną, sosem tahini, pestkami i nasionami chia. Poniedziałkowy detoks
Jak u Was z poniedziałkami? U mnie są różne, w zależności od pogodyDzisiaj od rana nieco mroźnie i słonecznie. Sikorki z rana urządziły rwetes kłócąc się o dostęp do kawałka słoniny, który wywiesiłam im na drzewie. Były nadzwyczaj ożywion...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Sosy
,
Miód
,
Marchew
,
Chia
,
Tahini
Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli
Święto Trzech Króli to dzień, na który czeka się we Francji długo i niecierpliwie. Najbardziej emocjonującym momentem jest to komu trafi się słynna fasola lub ceramiczna figurka i zostanie ukoronowany! To święto celebruje się od XIII wieku, upam...
Kuchennymi drzwiami
święta
,
Kuchnia francuska
,
Migdały
,
Tarty
Tarta z żurawiną, jabłkami i migdałami. Nowe…
2018. Nowy początek wszystkiegoŻycia, marzeń, wyborów. Otwieram nowy kalendarz i mam 365 czystych i pięknych kartek papieru. Chciałabym zapisać je nowymi pragnieniami i doświadczeniami. Każdy dzień zaprojektować od nowa. A wszystko realiz...
Kuchennymi drzwiami
święta
,
Boże Narodzenie
,
Korzenne
,
Jabłka
,
żurawina
Mus z pieczonego kurczaka. Zero waste. Idea na 2018 !
Wiele razy złapałam się na myśli ile to wszelakich odpadów wyrzucamy każdego dnia Wprawdzie od dawna segregujemy, zwracamy uwagę aby ograniczać nadmiar rzeczy, nie marnujemy żywności, ale jednak stosy naszych odpadów wędrują na wy...
Kuchennymi drzwiami
Wino
,
Drób
,
Bez kategorii
,
Nie marnuję!
,
Musy na słono
Naleśniki ryżowo- kokosowe z mascarpone i domową konfiturą. Śniadanie na zimę
() Popatrzył na krzak jaśminu, który był bezładną plątaniną nagich gałęzi, i pomyślał przerażony: Umarł. Cały świat umarł, kiedy spałem. Ten świat należy do kogoś innego, kogo nie znam. Może do Buki. I nie został zrobiony po to, ab...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Sery
,
śniadanie
,
Naleśniki i placki
Strudel z makiem i cykatą. List do Basi, Irenki i Basi
Drogie, nie wysłałam do Was kartek świątecznych i nie wyślę SMS-ów. Piszę ten świąteczny list. U mnie sytuacja jest dynamiczna, każdy nowy dzień przynosi nieoczekiwane zmiany sytuacji. To co zaplanowałam sobie wczoraj, jest nieaktualne ju...
Kuchennymi drzwiami
święta
,
Boże Narodzenie
,
Cytrusy
,
Kuchnia staropolska
,
Mak
Bigos myśliwski pieczony. Po staropolsku!
Bigos, barszcz i zrazy były najulubieńszymi potrawami staropolskiej kuchni. Przyrządzano bigos z kwaszonej kapusty z dodatkiem wielkiej ilości różnego drobiu, mięsa i wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, zwierzyny, kiełbasy i innych wędlin, tudzież...
Kuchennymi drzwiami
Wino
,
święta
,
Boże Narodzenie
,
Korzenne
,
Kuchnia staropolska
,
Bigos
Śledź w curry. Karrysalat. I świąteczna kanapka z Danii
Moje miasto żyje świąteczną atmosferą. Dzisiaj zauważyłam, że pośpiech, który zdominował dotychczasowe adwentowe dni, jakby ustąpił miejsca oczekiwaniu. Ludzie chyba nasycili się już zakupami i gonitwą za zielonym drzewkiem. Jest więcej spokoju ...
Kuchennymi drzwiami
święta
,
Boże Narodzenie
,
śledzie
,
Kuchnia duńska
←
Poprzednia
7
8
9
10
11
Następna
→