Cześć =) Zapraszam na kurczaka w stylu azjatyckim, z przepisu zaprzyjaźnionej globtrotterki Zuzanny Amelii. Jest to potrawa bardzo lekka, zdrowa i kolorowa, o nucie smakowej i sposobie wykonania oraz podania nawiązujących do stylu azjatyckiego. Główna przyprawa, curry, nadaje potrawie posmak znamienny dla południowych krajów kontynentu oraz wysp rozciągających się w stronę Polinezji. Mieszanki przyprawowe curry mogą nieco różnić się od siebie składem lub proporcjami poszczególnych składników, lecz zawsze mamy w nich imbir, kurkumę, kmin, kardamon i kolendrę. Bywają mniej lub bardziej pikantne. Dzisiejsza potrawa przyprawiona jest dodatkowo ostrą papryką. Do dekoracji warto użyć listków kolendry, choć na zdjęciu widoczna jest pietruszka, która też może być. Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kurczaka w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 3-4 porcje) - olej do smażenia (najlepiej kokosowy) - 2 filety z piersi kurczaka - 3 papryki (czerwona, zielona, żółta) - 2 cebule - sól, pieprz - curry, papryka mielona ostra - świeża kolendra do dekoracji - ryż
Sposób wykonania: 1) Kurczaka kroimy w małe, skośne kawałki (takie jak do pałeczek), dodajemy curry i paprykę, po czym mieszamy. 2) Paprykę kroimy w drobne paski, a cebulę w ósemki. 3) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zaczynamy smażyć kurczaka. 4) Na kurczaka dodajemy warstwę papryki, a na paprykę warstwę cebuli. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 5) Dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Można kilka razy przemieszać. 6) Ryż gotujemy osobno.
Smażone brokuły z patelni po azjatycku Smażone brokuły po azjatycku , to doskonała przystawka . Dzięki zrównoważonym słodko kwaskowym smakom i nucie oleju sezamowego są naprawdę boskie . Dodatkowym Read More ...
Artykuł Smażone brokuły z pateln...
Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate w przyprawy, nasycone aromaty, kolory i orientalne...
Dużo warzyw, aromatyczne przyprawy i szybko przygotowywane potrawy tak w jednym zdaniu mogłabym określić kuchnię azjatycką. Do tego ryż, kolejna porcja warzyw, jedzenie pałeczkami i obowiązkowo ciepła, zielona herbata do picia. Całość jed...
Bardzo praktyczny przepis na kurczaka w stylu azjatyckim. Bazowa chińska marynata z sosem sojowym, octem ryżowym, miodem i czosnkiem. Przyda sie wszystkim fanom chińskiego jedzenia! Na patelnię wrzucić też możecie ulubione warzywa czy makaron ryżowy. T...
Post Zabezpieczony: Pieczona kaczka po azjatycku z makaronempochodzi z bloga Jak Po Maśle. Brak zajawki, ponieważ wpis jest zabezpieczony hasłem.
Post Zabezpieczony: Pieczona kaczka po azjatycku z makaronem pojawił się poraz pierwszy w Jak Po Maś...
Być może niektórzy z Was pamiętają, że jestem wielką fanką kuchni orientalnej. Dlatego co jakiś czas przygotowuję dania nawiązujące do smaków Chin czy Tajlandii. W naszych orientalnych barach często można spotkać kurczaka w cieście kokoso...
Smażony makaron w słodko - ostrym sosie chilli z marynowanym tofu i warzywami , to prawdziwa uczta smaków, która nie wymaga dużo czasu i wysiłku. Jeśli macie pod rękę kostkę tofu, makaron i warzywa - to ten przepis jest dla Was!Makaron po azjatyc...
Bakłażan po azjatycku to takie połączenie aromatycznego ramenu z daniem typu stir-fry. Sycące, gęste, rozgrzewające kryje się w nim mnóstwo smaków. Chińska potrawka z bakłażana w towarzystwie szpinaku idealnie sprawdzi się na wegetariański obia...