Tak, to był dzień eksperymentów. Jeden przepis był totalną porażką, drugi natomiast zupą z pieczonych ziemniaków. Ciuuu, no bomba! Od początku wiedziałam, że krem będzie z rozmarynem i z porem. Jeżeli spodziewacie się jakiegoś konkretnego smaku (z połączenia tych składników), to dokładnie właśnie taki smak uzyskałam, gotując tę zupę. Nawet Mięsożerca kierował się już w stronę kuchni, po dokładkę, ale został pogoniony. Niewielka porcja musiała zostać jeszcze dla części ekipy, na próbę. Próba przebiegła pomyślnie.
Składniki:
800 ml bulionu warzywnego
5 średnich ziemniaków
biała część dużego pora
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka poszatkowanego koperku
3 kromki ulubionego pieczywa
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 3 porcje)
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do mocnego zrumienienia. Kromki chleba opiekamy w tosterze lub obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Por myjemy i kroimy w półplasterki, smażymy z plasterkami czosnku na wolnym ogniu około 4 minuty. Do pora dodajemy bulion, upieczone ziemniaki, rozmaryn, sól i świeżo zmielony pieprz, gotujemy 10 minut. Zupę studzimy, wlewamy do blendera, miksujemy na gładki krem, przelewamy do garnka i znowu zagotowujemy. Jeżeli krem wyszedł za gęsty - dolewamy wody, jeżeli za rzadki - gotujemy go bez pokrywki, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Podajemy z połamanymi tostami i poszatkowanym koperkiem.
Zupa krem z pieczonych pomidorów Jeśli lubicie zupy-kremy to polecam Wam gorąco zupę krem z pieczonych pomidorów. A fanów zupy pomidorowej powinna zachwycić
Kilka dni temu miałam przyjemność gościć w Domu Polskim jednej ze znanych warszawskich restauracji. Wśród dań, które tego wieczoru nam zaserwowano, jedno szczególnie przypadło mi do gustu krem z pieczonego buraka z p...
Tą zupą zachwyciłam się w pewnym poznańskim bistro. Nie poznałam dokładnego przepisu, ale po kilku pytaniach postanowiłam zaryzykować i zrobić w domu. Wyszło niebiańsko, tak jak oryginał. Składniki: 4 średniej wielkości ugotowane buraki 3 średniej wie...
Krem z pieczonych buraków to błyskawiczne danie. Jest jednak pewien warunek, który musicie spełnić aby przygotowanie tej zup poszło sprawie,... read more
Ten wpis Krem z pieczonych buraków pojawił się po raz pierwszy w Pani Fotograf Gotuje! Blog, prze...
Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna
Krem z pieczonych, jesiennych warzyw to jedna z najprostszych i najpyszniejszych zup, jakie można sobie wyobrazić. Cała filozofia polega na tym aby wrzucić je do piekarnika, a następnie zmiksować blenderem na gładko. Sekretem są tu
Artyk...
Już dawno świeży łosoś nie pojawiał się na blogu, zatem dziś przyszedł na niego czas, tym razem pieczony, marynowany w sosie sojowym z dodatkiem miodu oraz startego imbiru. Idealnie komponuje się z sałatką na bazie świeżego szpinaku, suszonych pomidoró...
Krem z pomidorów, niby taki banał, każdy pewnie posiada swój ulubiony przepis. Ale jednak, kilka małych sztuczek powoduje, że zwykła zupa staje się niezwykłym doznaniem dla kubeczków smakowych. Przedstawiam najlepszy krem z pieczonych pomidorów, z taje...
Smak pieczonych buraków uwiódł mnie już dawno temu. Pieczone buraki są intensywne w smaku, słodziutkie po prostu pyszne. Niecały rok temu polecałam Wam najlepszy barszcz wigilijny, jaki jadłam właśnie z pieczonych buraków a dzisiaj polecam koni...