Pierwszy raz jadłam go w jednej z warszawskich restauracji, w połączeniu z paluszkami sezamkowymi - rewelacja! W domu robie wersje nieco bardziej wytrawną, bez słodkich paluszków.
Liczba porcji: 4
Składniki:
• płat surowego łososia (ok. 400 g.)
• dwa większe ogórki kiszone
• mała cebula cukrowa lub czerwona
• łyżka musztardy
• szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
• pieprz
• pół łyżeczki czarnuszki, plus szczypta do ozdobienia
Przygotowanie:
Zdejmujemy skórę z łososia, skrapiamy go obficie cytryną i odstawiamy na poł godziny.
W międzyczasie kroimy w drobna kostkę cebulę i ogórki. Po upływie 30 minut drobno siekamy łososia, dodajemy do niego cebulę, ogórki, łyżkę musztardy, pieprz cayenne, pieprz czarny i czarnuszkę - dokładnie mieszamy. Gotowego tatara wkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby się schłodził. Podajemy schłodzony z chlebem, grissini czy krakersami.