Skorzonera, czyli wężymord czarny korzeń, nasze rodzime warzywo zapomniane wiele lat temu, zaczyna wracać do łask. Niegdyś wykorzystywane jako antidotum na ukąszenie żmii, także bardzo dobrze sprawdza się na stole. W smaku delikatnie słodki, odrobinę zbliżony do białych szparagów, a z wyglądu zupełnie niepozorny. Krem jest bardzo delikatny i aksamitny, warto dodać czips z bekonu lub odrobine natki pietruszki.
Składniki:- 1 litr bulionu warzywnego (przepis tutaj - bulion)
- ok. 250 g. skorzonery
- 4 małe ziemniaki
- 1 szalotka
- sól
Przygotowanie:Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy. Do bulionu wrzucamy przygotowane warzywa, dodajemy sól i gotujemy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę studzimy, a następnie dokładnie blendujemy.