Świetna propozycja na weekendowe śniadanie - bezglutenowe pancakes na mleku kokosowym. Naleśniki są puszyste i delikatne, a jednocześnie odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! :)
Składniki na 6 dużych sztuk (śr. 12 cm.):
• 90 g. mąki ryżowej
• 60 g. mąki kukurydzianej
• 50 g. mąki z tapioki
• 1 jajko
• 30 g. ksylitolu
• 3/4 puszki mleka kokosowego
• 1 łyżka oleju
• 1 łyżeczka sody
• 60-70 m. wody gazowanej
• banan
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, poza bananem, mieszamy mikserem. Ciasto powinno byc gładkie, o konsystencji gęstej śmietany. Banana kroimy w plasterki (ok. 5 mm.).
Na suchą patelnie wlewamy ciasto - 2-3 łyżki na patelnie o średnicy 12 cm. Na wierzch kładziemy plasterki banana. Kiedy na wierzchu pojawia się bąbelki, a brzegi będą suche - obracamy naleśnika na druga stronę.
Podajemy z syropem klonowym. W wersji bez bananów podajemy z owocami lub dżemem.