Ostatnio staram się realizować swoje kulinarne zamiary. Na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy miałam ich sporo - zrobiłam moje pierwsze zawijane gołąbki (u mnie w domu robi się gołąbki z pokrojoną kapustą, dodaną do mięsa, tzw. gołąbki bez zawijania), zupę dyniową (przepis dodałam kilka dni temu), czy risotto. Ryż Arborio czekał na swoją kolej jeszcze od wakacji, no ale w końcu go wykorzystałam :)
Składniki na 6 porcji: - 400g ryżu Arborio
- 0,5 kg piersi z indyka
- pół cebuli
- 3,4 ząbki czosnku
- 1 duża papryka
- puszka pomidorów
- bulion (w moim przypadku 2 kostki rosołowe Knorr drobiowe i 1 kostka Knorr grzybowa)
- sól
- pieprz
- chili
- papryka słodka
- kurkuma
- oregano
Pokrojoną w kostkę cebulkę podsmażamy na oliwie (ja ponownie wykorzystałam olej Kujawski z pomidorami i czosnkiem), dodajemy pokrojone w drobną kostkę mięso i czosnek. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy. W międzyczasie przygotowujemy bulion (te 3 kostki Knorr rozpuściłam w 1 litrze gorącej wody). Kiedy mięso będzie gotowe, na patelnię dodajemy ryż. Dodajemy puszkę pomidorów, pokrojoną w kostkę paprykę i wlewamy łyżkę wazową bulionu, dokładnie mieszamy. Kiedy pierwsza porcja bulionu się wchłonie dodajemy kolejną i ponownie dokładnie mieszamy. Postępujemy tak do momentu aż ryż wchłonie taką ilość bulionu, że będzie ugotowany. Risotto przyprawiamy kurkumą, słodką papryką, chili i oregano. Po chwili ściągamy z ognia. Smacznego!