Tortilla de patatas to jedno ze sztandarowych dań hiszpańskich, za którym oboje przepadamy. Podczas wizyt w Hiszpanii nie może się obyć bez niej, podawana jest w formie tapas, w formie bagietek, a także samodzielnie. Czasami nachodzi nas na nią ochota, a do Hiszpanii bywa daleko...
I tak, uważamy, że ziemniaki (o ile nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie, a to jest już kwestia osobista) mogą być z powodzeniem włączone w dietę paleo. :)
Co potrzeba:- 5 średniej wielkości ziemniaków (ok 500 gram)
- 3 liście laurowe
- olej kokosowy do smażenia (ok 300 ml, można użyć bezzapachowego)
- 1 duża cebula
- 6 jajek
- pęczek zielonych szparagów
- sól i pieprz do smaku
Do dzieła:
Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Wrzucamy do zimnej (!) osolonej wody, dodajemy liście laurowe i gotujemy aż będą półtwarde ( mi zajęło to ok 10 minut od zagotowania).
Odcedzamy, pozwalamy im odparować całą wodę i kroimy na plasterki o grubości ok 3-4 mm.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy (na dużym gazie). Wrzucamy pokrojoną w paski cebulę, obsmażamy przez 1 minutę i wrzucamy ziemniaki. Smażymy aż nabiorą złotego koloru.
Do dużej miski wbijamy jajka (nie mieszamy ich), wrzucamy pokrojone w 2 cm paski szparagi i gorące ziemniaki z cebulą (przekładamy je bezpośrednio z gorącego oleju do jajek ze szparagami).
Doprawiamy całość sporą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 15 minut (ten etap jest bardzo ważny i nie powinno się go pomijać).
Teraz już pójdzie szybko.
Na dużym gazie stawiamy patelnię (powinna być trochę mniejsza od dużego talerza).
Przekładamy zawartość miski na patelnię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę.
Zmniejszamy ogień i smażymy przez kolejne 3-4 minuty.
Tak powinna wyglądać nasza tortilla przed przewróceniem
Przykrywamy patelnię talerzem, obracamy i przekładamy tortillę drugą stroną na patelnię.
Znów smażymy na dużym ogniu przez minutę.
Zmniejszamy ogień i dosmażamy omlet przez kolejne 4-5 minut.
Tortillę znów przykrywamy talerzem (tym razem tym, na którym będziemy ją podawać) i obracając zdejmujemy omlet z patelni.
Tortilla świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Można ją podać z zieloną sałatą, cytryną i pikantnym sosem lub z domowym majonezem.
Świetnie sprawdzi się jako śniadanie, kolacja lub przystawka na imprezie :)
Smacznego!