Myślałam ostatnio żeby wprowadzić na bloga jakąś serię. Coś co będzie mnie motywowało do pieczenia regularnie jednej konkretnej rzeczy. Zważywszy na nazwę bloga i moją małą miłość do drożdży pomyślałam, że idealne będą do tego bułeczki!
Jeżeli już jesteśmy przy nazwach to miałam straszny problem z nazwaniem swojego bloga. Po wielu próbach kończących się komunikatem "nazwa już zajęta" postawiłam w końcu na trzyznaczne słowo "bun" po angielsku znaczące bułeczkę, króliczka i koka. Tak się składa, że każda z tych rzeczy stanowi jakąś część mojej codzienności, więc uznałam, że taka nazwa będzie do mnie pasować. Jak natomiast powstało "trouble bun"? Zanim sprawdziłam jak jest oo angielsku "potrójny", jedyne co wymyśliłam idąc za przykładem "double" to było "trouble". No cóż. Jak ktoś ma problemy z drożdżowymi wypiekami to trouble bun na pewno mu pomoże!
No to jak już wszystko wyjaśniłam można przejść do tych dyniowych zawijasków z cynamonem.
Pyszne, nie za słodkie w dodatku o ślicznym pomarańczowym kolorze! idealne będą na śniadanie lub podwieczorek. Gorąco polecam:)
Dyniowe węzełki z cynamonem
(przepis na około 10 bułeczek)
-2 szklanki mąki pszennej
-szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
-szklanka puree z dyni
-1/3 szklanki mleka-podgrzane
-7g suchych drożdży
-60 gram masła-rozpuszczone
-łyżeczka soli
-3 łyżki cukru
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Na nadzienie:
-4 łyżki masła
-4 łyżki brązowego cukru
-3 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
jajko rozbełtane z odrobiną mleka
Jeżeli puree jest wodniste należy odsączyć je na drobnym sitku lub w ściereczce.
do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki i dodaj ciepłe mleko. Zamieszaj ręką. Dodaj masło i ponownie zamieszaj. Dodaj puree i zagnieć gładkie ciasto (można dodać kilka łyżek mąki jeżeli dynia miała dużo wody i ciasto się klei). Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciełe miejsce do wyrośnięcia.
W między czasie rozpuść masło i zmieszaj z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Pokryj całość warstwą nadzienia i złóż na pół. Pokrój ciasto wzdłuż, w paski. Każdy pasek Skręcić i zwinąć w węzełek.
Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce i na każdą pędzelkiem nałożyć odrobinę jajka na wierzch każdej.
Piec w 200*C, aż do zarumienienia bułeczek.
Lately I was thinking about making on a blog some kind of a series. Something that will motivate me to make this one, specific baking regullary Because of my little-big love for yeats I thought that buns would be perfect for this!
So if we've already got to names, I have to tell you that I had a big problem with giving this blog a name. After lot's of tries ended with "already taken"I've finaly chosen word "bun". It has three meannings and every of it is in a way connected to myself. I have a rabbit, I'm baking rolls and I often tiedmy hair in a bun.
And what abou "troble bun". I had been wandering how to say that something is triple in English befor I knew that specific word. I was tryin to get to this basing on an example of double. The only thing that came to my mind was trouble. Oh well. If anyone has problems with baking buns, "trouble bun" will certainly help him!
So if everything is clear, let's talk about those little pumpkin knots with cinnamon. They are really tasty and not so sweet moreover their colour is so pretty! They are perfect for breakfast or tea. I warmly recommend them:)
Recipe for about 10 pumpkin knots with cinnamon:
-2 cups wheat flour
-1 cup wholemeal wheat flour
-1/3 cup warm milk
-1 cup pumpkin puree
-60 g melted butter
-1 tsp salt
-3 tbsp sugar
-1/2 tsp grounded cinnamon
-1/2 tsp nut meg
-1/2 tsp grounded ginger
Cinnamon filling:
-4 tbsp butter
-4 tbsp brown sugar
-3 tsp grounded cinnamon
Additionally:
one egg scrumbled witha a little bit of milk
If the puree is watery put it on a sieve or on a clean cloth and press the water out.
Put all dry ingredients in a big bowl. Add milk and combine everythingtogether. Add butter and pumpkin and kneed the dough until it's even.
Cover it with a cloth and leave in a warm place to rise (it will taka about an hour).
Meanwhile melt butter adm mix it with sugar and cinnamon.
Roll the dough out in a rectangle and cover with filling. Fold in half. Cut stripes and roll them into buns.
Put knots on a baking tray covered with baking paper separately. Brush each one with an egg.
Bake in 200*C until they start to brown.
Smacznego, Laura