Bún chả – wietnamskie danie na bazie makaronu noodles (bun) i wieprzowiny (cha). Oryginalnie danie pochodzi z Hanoi, i tam jadałem najlepsze bún chả w życiu. Przepisów na przygotowanie bún chả jest mnóstwo, podaję jeden z prostszych, co nie znaczy, że mniej smacznych.
Za podstawę dania służy makaron, wieprzowina, zioła oraz sos. Reszta dodatków zależy od Waszej fantazji, można dodawać warzywa, sajgonki albo mielone kotleciki. Smacznego!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki dla 3-4 osób:
Marynata do mięsa:
- 500 g wieprzowiny
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 6 łyżek sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego do smażenia
Sos Nuoc Cham (Nước chấm)
- ½ szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- ½ szklanki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- ¼ marchewki posiekanej w słupki
- sól
Przybranie:
- 200-250 g ryżowego makaronu vermicelli
- garść kiełków fasoli mung
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- 1 ogórek pokrojony w plasterki
- 1 cebula pokrojona w plasterki
- 1 cebulka dymka pokrojona w plasterki
- garść posiekanej bazyli lub kolendry
- garść posiekanych orzechów ziemnych
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w cienkie paski/plasterki. Wymieszać w misce razem ze składnikami marynaty i odstawić na 30 minut.
- Przygotować sos Nuoc Cham: w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać pozostałe składniki. Wymieszać i ostudzić.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć na dużym ogniu mięso przez 3 minuty. Zdjąć z ognia.
- Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
- Na talerzach rozłożyć makaron, następnie wszystkie podane składniki: marchewkę, ogórka, kiełki, cebulę, dymkę, zioła i orzechy ziemne. Podawać z sosem Nuoc Cham.