Gdy czuję potrzebę odtrucia organizmu, szukam przepisów na coś zielonego. Ta zupa jest kwintesencją zieleni - jej intensywny zielony kolor, uzyskany dzięki szpinakowi, mówi wszystko ;)
Sceptykom dobrze radzę - spróbujcie :) Będziecie zaskoczeni. Chipsy z szynki łamią aksamitność kremu.
Składniki:- 2 duże cukinie
 - 500 ml bulionu (najlepiej domowego, warzywnego)
 - 2 garście liści szpinaku
 - 1 por
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 łyżka świeżej bazylii
 - sól
 - pieprz
 - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
 - 4 plastry dobrej jakości szynki wędzonej
 - 100 g kaszy perłowej (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu)
 
Sposób przygotowania:
Cukinię i por oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do gorącego bulionu. Dodaj czosnek i gotuj 20 minut, aż cukinia zmięknie. Dodaj umyty szpinak i bazylię. Całość zagotuj i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Do jogurtu dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.
Szynkę pokrój w cienkie paseczki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż chwilę, aż szynka stanie się chrupiąca.
Zupę wlej do miseczek, dodaj kaszę i udekoruj chipsami z szynki.