W zeszłym roku koleżanka z pracy podarowała mi dżem czereśniowy własnej produkcji.
Tak się składa, że dżemu z czereśni nie jadłam nigdy wcześniej i bardzo mi on posmakował - tak bardzo, że postanowiłam w tym roku zrobić go sama.
Koleżanka dodaje do czereśni żel-fixu, zrobiłam tak i ja, i były to moje pierwsze przetwory z dodatkiem środków żelujących.
Gotowałam go troszkę dłużej niż to jest zalecane na opakowaniu, chciałam, aby owoce się nieco rozpadły, ale czas gotowania zostawiam Waszej decyzji.
Dżem i tak wyszedł pyszny, a połączenie czereśni z kardamonem jest połączeniem idealnym.
Składniki:
1,5 kg ciemnych czereśni (waga po wydrylowaniu i oderwaniu ogonków),
525 g cukru,
1,5 opakowania "zel-fixu" proporcja 3:1,
1 czubata łyżeczka mielonego kardamonu
Wykonanie:
Czereśnie myjemy, osuszamy na sicie, po czym drylujemy pestki.
Jeśli nie macie drylownicy, musicie zrobić to ręcznie. Ja przekrawałam owoce na pół i wyciągałam pestkę ze środka (jeśli zdecydujecie się na ten sposób, radzę robić to w rękawiczkach chirurgicznych, aby nie pobrudzić sobie rąk).
Odpestkowane owoce wrzucamy do garnka, dodajemy "żel-fix" i dalej postępujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu środka żelującego.
Kardamon dodajemy wraz z cukrem.
Gotowy gorący dżem nakładamy do porządnie umytych i wyparzonych w piekarniku* słoików. Dokładnie zakręcamy wymytymi i suchymi nakrętkami. Od razu po zakręceniu każdy słoik stawiamy do góry dnem i pozostawiamy tak do wystygnięcia. Dla lepszego efektu można przykryć dodatkowo słoiki ręcznikiem.
*umyte i suche słoiki wstawiam na ok. 10 minut do piekarnika ustawionego na najniższą temperaturę. Wyparzone wyciągam w rękawicy kuchennej, aby się nie poparzyć.
Swój dżem dodaję do akcji Ejszetki "Kulinarnie z literatury i filmu", wspominając z dzieciństwa fantastyczny cykl książek o Marry Poppins - niezwykłej niani, choć próżnej i nieco szorstkiej w obyciu.
Dzięki Mary, dzieci Państwa Banksów przeżywają mnóstwo przygód, a wszystko to dzieje się w Londynie przy ulicy Czereśniowej 17.
Domowe dżemy mają tę zaletę, że możemy przygotować je z dowolnych składników i dodać do nich to co lubimy najbardziej. Osobiście lubię robić kilka słoiczków dżemów na zimę z aromatycznymi dodatkami cynamonem, wanilią, kardamonem, goździka...
Choć dżem czereśniowy z kardamonem przypadł nam bardzo do gustu, to w tym roku postawiłam na czereśnie w czystej postaci, bez dodatków innych przypraw. Zrobiłam tradycyjnie smażoną konfiturę czereśniową bez dodatku środków żelujących. Miałam czereśnie ...
Czereśniowy zawrót głowy trwa,,,jem codziennie i jeszcze mi się ni znudziły..ale warto też zamknąć część w słoiczki.Składniki:ok. 3 szklanki czereśni, wydrylowanych1/4 szklanki nasion chia1/4 szklanki syropu klonowegoCzereśnie i syrop klonowy przełóż d...
Sezon czereśniowy powoli się kończy. Warto skorzystać z okazji i wypróbować nowe smaki. Jednym z nim jest sałatka z rukolą, fetą i czereśniami. Sałatka jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu oraz lekka. Idealna dla osób dbających ...
W zeszłym roku koleżanka z pracy podarowała mi dżem czereśniowy własnej produkcji.Tak się składa, że dżemu z czereśni nie jadłam nigdy wcześniej i bardzo mi on posmakował - tak bardzo, że postanowiłam w tym roku zrobić go sama.Koleżanka dodaje do...
STRAWBERRY, RHUBARB, CHERRY CHIA JAM Bardzo lubię domowe przetwory. Staram się, aby symbolicznie pozostawić pamiątkę każdego sezonu w mojej spiżarce. Podstawowe, jednoowocowe dżemy kupuję czasami w sklepie, dlatego zawsze przyrządzam takie, których nie...
Jesienne gruszki jeszcze są i to jakie pyszne, przybierają kolor liści złoty, czerwony, żółty, zielony coś pięknego i smacznego. Dlatego warto zachować te smaki w słoiczku na zimne zimowe dni. Z przyjemnością sięgniecie po nie, gdy dzie...