Bakłażany kroimy wzdłuż w paski i smażymy Na każdy usmażony pasek kładziemy suszonego pomidora (może być taki ze słoika w oliwie) Posypujemy posiekanym czosnkiem, kminem rzymskim i solą Skrapiamy sokiem z cytryny lub octem balsamicznym Zwijamy i układamy w słoju Zalewamy oliwą i pasteryzujemy ok. 10 minut
Lato w słoiku. Czyli leczo na zimę. Lato w słoiku. Czyli leczo na zimę. No bo kto nie lubi leczo? Jest takie pyszne i łatwe w przygotowaniu, że aż żal jeść je tylko gdy trwa sezon na warzywa. Pomidory, papryka cukinia i papryka to idealna kompozy...
Zakładam wełniany szal, aby na tarasie wypić kawę o poranku Wita mnie świat skąpany w nocnej wilgoci. Na tarasowych deskach wyznaczone ślimacze drogi. Na wrzosach ciężkie krople rosy, a trawa mokra jak po deszczu Z ostatnim łykiem ...
Zajrzałam do lodówki i od razu w oczy rzuciły mi się dwa bakłażany, które już od tygodnia czekały na swoją kolej i nie mogły się doczekać, aż coś z nich przygotuję. Tak już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam...
Marynowa bakłażany to przysmak zarówno kuchni włoskiej, jak i gruzińskiej. Z powodzeniem mogą zastępować marynowane grzyby. Wyglądają podobnie i gdy pytałam moje koleżanki, co jest w słoikach, zgodnie odpowiadały, że grzyby :) Spróbujcie bakłażany w no...
Ostatnio zajadam się na zmianę marynowaną papryką lub bakłażanami z mięta i kaparami. Te ostatnie wyjadam same ze słoika, jem z rana na świeżej kajzerce (oliwą pozostałą z marynowania skrapiam bułkę) lub łączę plastry bakłażana z fetą. I na razie...