Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
5455 wyników
Przepis na pączki francuskie
Dietetyczne, wegańskie lasagne, filmy LAF-owskie 2018
Lasagne z sosem pomidorowym (np. zrobionym ze świeżych pomidorów) i cukiniowym. Dokładnie przykryj sosem płaty makaronu. Zapiekaj ok. 20 minut w 180°C. Przykryj folią aluminiową i zapiekaj jeszcze ok. 15 minut.LAF (Letnia Akademia Filmowa) w Zwierzyńcu...
Qlinarnie i Qlturalnie
_Wegańskie/Vegan
,
_Filmy/Films
,
_Dania główne/Main courses
,
_Makaron/Pasta
Rano zrobione, rano zjedzone. Chałka i lemon curd.
W czasach mojego dzieciństwa często jadałam chałkę. Moja babcia kupowała ją w piekarni i jeszcze ciepłą grubo smarowała masłem i dawała mi do jedzenia z kubkiem mleka. Moja mama używała chałki do robienia faszerowanego kurczaka.Smak chałki był wi...
Pistachio
śniadania
,
Bułki brioszki drożdżówki i chałki
,
Kulinarne prezenty
,
Bułki brioszki i chałki
,
Dodatki do dań
,
Kuchnia angielska
,
Cytryny i pomarańcze
,
Kuchnia żydowska
,
Owoce cytrusowe
Délice au cassis czyli klasyczne, francuskie ciasto z czarnej porzeczki.
Kiedy temperatury pną się do góry, moja ochota na włączanie piekarnika spada w dół. Nie znaczy to, że zupełnie go nie używam. Czasami, żeby zrobić coś dobrego na zimno, trzeba użyć gorąca.Dzisiaj mam dla Was klasyczne, francuskie ciasto na letnie...
Pistachio
Ciasta
,
Ciasta z owocami
,
Kuchnia francuska
,
Porzeczki i agrest
Wegańska zielona tarta z kiwi i crème pâtissière na Dzień Ziemi
Czasem mnie najdzie na takie ciasto, co ty by wyglądało jak z cukierni. Lubięmuffiny, chlebki i inne ciasta w stylu wsyp, zamieszaj, upiecz, ale czasem mam ochotę na coś, co będzie trochę bardziej wyszukane i ozdobne.Jak byłam mała, zawsze niesam...
miejscy roślinożercy
Piekarnik
,
Ciasto
,
Tarta
,
Mąka z ciecierzycy
,
Olej kokosowy
Puszysty chleb pszenny mleczny
Puszysty chleb pszenny mleczny mięciutki, puszysty, delikatny, ale absolutnie nie watowaty. Bardzo delikatny w smaku lekko słodkawy, lekko słonawy idealny i z wędliną i z konfiturą. Ciasto, z którego przygotowujemy...
Pociąg Do Kuchni
Bruxelles Midi - kuchnia europejska
,
Pociągi pod specjalnym nadzorem - przepisy specjalne
,
Poznań Główny - kuchnia polska
,
Stacja słodkie wypieki
,
Ciasto drożdżowe
,
Drożdże
,
Tosty
,
Bułki
,
Chałki
,
Chleb
Liebster blog award!
Nie mogłam (i nie chciałam) powstrzymać euforii, jaka ogarnęła mnie, gdy przeczytałam wiadomość od Ewy prowadzącej blog Cooking ForEva. W życiu nie spodziewałam się nominacji do Liebster Blog Award, ponieważ byłam pewna, że dotyczy ona bardziej znanych...
Ruda limonka
Powrót do korzeni!
Jak wiadomo święta, a zwłaszcza przygotowania do nich, są po to, żeby na haju (czytaj w sklepach, korkach i przy garach) przetrwać listopadowo-grudniowe depresyjne ciemności. Dzisiaj dzień jest dłuższy od najkrótszego aż o 14 minut i w zasadzie można b...
silkdressdiet
Pasternak
,
Ser kozi
,
Skorzonera
,
Wężymord
Szparagi w cieście francuskim
SKŁADNIKI:( 10 porcji ) 1 porcja = 170 kcalopakowanie ciasta francuskiego ( 275 g )100 g szynki parmeńskiej80 g tartego żółtego sera20 szt. zielonych szparagówżółtk...
ATLAS SMAKÓW
Kolacje na ciepło
,
Przekąski na imprezę
,
Sylwester
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami
To miała być notka o gotowaniu z dziećmi, miałam dać Wam co najmniej 10 powodów dla których warto wpuścić do kuchni swoje pociechy. Cały tekst wymyśliłam sobie wczoraj wracając autem do domu z pracy. Był zabawny i wzruszający, bardzo chciałam Was nim p...
MangoPapaja
Na słodko
,
Biszkopt
Kilka słów o żeliwnej patelni do naleśników marki Staub + KONKURS: Wygraj patelnię!
Jak zapewne zdążyliście zauważyć, na moim blogu królują omlety, placuszki i naleśniki. Nie ma co ukrywać - są to moje ulubione śniadaniowe potrawy. Mimo tego, że w okresie zimowym uwielbiam rozgrzać się miseczką gęstej, słodkiej owsianki, to jednak wsz...
Sweet breakfast treats
Recenzja
Deser z serka homogenizowanego, rabarbaru i borówek
Delikatny serniczek na zimno - idealny deser przy panoszącej się obecnie pełni lata :)Mój osiedlowy bazarek jest miejscem pełnym nieocenionych skarbów. Ostatnio wypatrzyłam tam bezcenny o tej porze roku rabarbar! Nie ważne, że jest już dawno po rabarba...
GRUNT TO PRZEPIS!
Akcje kulinarne
,
Testowanie produktów
,
Ciasto na niedzielę
,
Desery
,
BRZEŚĆ
Sablés à la vanille – francuskie ciasteczka waniliowe
W Dolinie Muminków panował ogromny upał. Nawet muchy nie miały siły brzęczeć. Drzewa stały zakurzone i jakby zmęczone.Nie tylko w bajkowej krainie nastało w końcu prawdziwe lato i żar leje się z nieba.Jeśli mimo to włączenie piekarnika Was ...
Cukry Proste
Ciasteczkowy Potwór
,
Dookoła świata
Winne Wtorki: Kulinarny powrót do korzeni
Szukamy wina do lokalnych przysmakówZ pewną dozą niedowierzania i podziwu dla siebie samego z każdym tygodniem zauważam, jak w mojej kuchni kolejne miejsca dotychczas obwarowane przez potrawy iście włoskie, zdobywa nasza rodzima kuchnia. Mój powrót, w ...
Italianizzato
Wino
,
Winne Wtorki
,
Francja
,
Hiszpania
,
Merlot
,
Cabernet Sauvignon
,
Bordeaux
,
Cabernet Franc
,
Cava
,
Katalonia
,
Saint-Emilion
Akademia burczymiwbrzuchu #5: Jak zrobić cienkie naleśniki?
Riki tiki! W dzisiejszej Akademii burczymiwbrzuchu na tapecie naleśniki (wybaczcie, ale bardzo chciałam zarymować)!Naleśniki smażę od kilkunastu lat i jestem ich ogromną miłośniczką, dlatego możecie mi zaufać w tym temacie, robię je naprawdę często i t...
burczymiwbrzuchu
Tosia
,
Deser
,
Śniadanie
,
Jesień
,
Akademia burczymiwbrzuchu
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym
Puszyste ładnie listkujące się ciasto drożdżowe, takie jak robimy do słynnych rogali a’la marcińskich i rozpływająca się w ustach masa serowa, delikatne mięciutkie, zachwycą dorosłych i dzieci, choć są czasochłonne warto je przygotować kiedy ma się cza...
Wanilia i Kardamon
Wypieki na słodko
,
Desery
,
Ciasta
,
Oetker
,
Testowanie
,
Drożdżowe
,
Dla dzieci
,
Mlekoma
,
Rogale
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem
Niektórzy do Portugalii jadą po słońce, inni, by obserwować niebieskie azulejos, a jeszcze inni, by wcinać słynne pastéis de nata. Ja, jak pewnie możecie się domyślić, należę do tej ostatniej grupy. Przez łącznie 3 tygodnie spędzone w Lizbonie spałaszo...
food²
Ciasta i wypieki
,
Cynamon
,
Wanilia
,
Cytryna
,
Kuchnia portugalska
,
Ciastka
,
Ciasto francuskie
←
Poprzednia
326
327
328
329
330
Następna
→