Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
10602 wyników
Przepis na kuchnia indyjska
CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska
Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni. Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego, nadziewane obficie mięse...
Ostra na Słodko - blog kulinarny
Dania mączne
,
Kuchnie świata
,
Mięsa
,
Mięso
,
Pierogi
,
Cebula
,
Wieprzowina
,
Wołowina
,
Kuchnia Gruzińska
,
Mielone
,
Czebureki
,
Kuchnia rosyjska
,
Kuchnia tatarska
,
Kuchnia ukraińska
,
Majeranek
Zapiekany mus czekoladowy ze śliwkami
Bardzo czekoladowy i bardzo śliwkowy mus na deser są chętni? Zapiekany mus czekoladowy ze śliwkami: 1 kg śliwek węgierek, 250 g gorzkiej czekolady min. 60% zawartości kakao, 50 g mąki, 150 g masła + do posmarowania, 150 g cukru pudru, 4 jajka, ...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Masło
,
Ciasto
,
Na słodko
,
Desery
,
Czekolada
,
śliwki
Prosta i smaczna zupa czosnkowa
Banalnie prosta zupa-krem z ziemniaków i duuużej ilości czosnku. Istny antybiotyk w płynie. Do tego chrupiące grzanki z dobrą oliwą i jesienna kolacja gotowa! Przepis wzorowany na recepturze z pierwszego numeru Magazynu Jamie. Zupa czosnkowa z grzankam...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Czosnek
,
Oliwa
,
Jamie Oliver
,
Bezmięsne
,
Włoska
,
Ziemniaki
,
Włochy
,
Zupy
,
Grana padano
,
Bulion
Tradycyjny smalec
Smalcu nie jadam (już kiedyś o tym pisałam). Ale A. jada. Często, ku mojej zgrozie. No, ale cóż pewnych rzeczy nie przeskoczę. Mogę jedynie zadbać o to, by jedzony przez Niego smalec był najlepszy z możliwych. Mieliśmy szczęście, gdyż dostał na...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Cebula
,
Dodatki
,
Jabłka
,
Majeranek
,
Słonina
Cynamonowe ciastka owsiane z jabłkami
Zdrowa przekąska do pracy lub szkoły? Proszę bardzo. Oto najłatwiejsze ciastka na świecie! Cynamonowe ciastka owsiane z jabłkami: 3 średnie jabłka, 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 i 1/2 łyżeczki ...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Ciasto
,
Na słodko
,
Desery
,
Miód
,
Cynamon
,
Jabłka
,
Płatki owsiane
Śródziemnomorskie kotleciki z kurczaka
Smaczne, kolorowe, sycące. Jest przy nich trochę zabawy, ale co tam raz na jakiś czas można. Śródziemnomorskie kotleciki z kurczaka: 1 i 1/2 piersi z kurczaka (pozostałe 1/2 można usmażyć pieskowi), 1 kulka mozzarelli, 1 łyżka majonezu, 1 jajko...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Czosnek
,
Cebula
,
Ser
,
Pomidory
,
Kurczak
,
Włoska
,
Bazylia
,
Oregano
,
Oliwki
,
Mozzarella
,
Kasza manna
Mięso z mięsem w mięsie, czyli koszmar weganina ;)
Nie mam czasu na robienie domowych wędlin, choć wiem, że są naprawdę smaczne i dużo zdrowsze od kupnych. W sieci można znaleźć tysiące przepisów na takie rarytasy. Jednakże w większości przypadków, potrzeba sporo czasu na zabawę w małego masarza. Mimo ...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Potrawy mięsne
,
Czosnek
,
Cebula
,
Ser
,
Boczek
,
Dodatki
,
Majeranek
,
Schab
,
łopatka wieprzowa
,
Wędlina
Twarogowa pasta z wędzonym węgorzem
Do mojej pasty wykorzystałam mięso z wędzonego węgorza, gdyż od dłuższego czasu zalegał w zamrażarce. Myślę jednak, że pasta wyjdzie równie smaczna z wędzoną makrelą lub pstrągiem. Trzeba tylko pamiętać, by pieczołowicie doprawić pastę. Jałowa traci ca...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Cebula
,
Bezmięsne
,
Chili
,
Cytryna
,
Ryby
,
Ryba
,
Dodatki
,
Koperek
,
Twaróg
,
Pasta do chleba
,
Wędzony węgorz
Wędzone croque monsieur
Moje croque monsieur może nie są idealnie zgodne z tradycyjną francuską recepturą, jednakże mają w sobie to coś, co sprawia, że przynajmniej raz w miesiącu muszę je przygotować na obiad. Może to ich prostota? Może jakość składników? Nie w...
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Masło
,
Ser
,
śmietana
,
Szynka
,
Musztarda
,
Francuska
,
Oscypek
,
Chleb
Top 5 – luty 2016
Kurczak po turecku z tabbouleh Kukurydziany chowder Naleśniki po meksykańsku Babka grejpfrutowa Wędzone croque monsieur Tagged: kuchnia, luty, najlepsze przepisy, przepis
Kultura Kulinarna
Kuchnia
,
Przepis
,
Podsumowania
,
Najlepsze przepisy
,
Luty
Warsztaty kulinarne – kuchnia wschodnioafrykańska
Jest mi niezmiernie miło zaprosić Was na kolejny tematyczny warsztat kuchni roślinnej, który poprowadzą już w najbliższą sobotę we Wrocławiu, w Centrum Inicjatyw Wszelkich Zakrzowska 29. Jak sami przekonacie się podczas zajęć, jestem wielką fanką kuch...
Hello Morning. Kuchnia roślinna
Warsztaty
,
Wydarzenia
Korzenna owsianka z pomarańczami
Ostatnio pisałam Wam o nowej książce Szymona Kubickiego dotyczącej kuchni bezglutenowej. Właśnie z niej zaczerpnęłam pomysł na to pyszne śniadanie. I tak do mojego stałego repertuaru habermusu z jabłkami, owsianki piernikowej oraz tej jaglanej z banana...
Kucharenka.pl
Śniadania
,
śniadanie
,
Owsianka
,
Habermus
,
Kuchnia bezglutenowa
,
Orkiszanka
,
Pomarańcze
,
Szymon Kubicki
UDKA PIECZONE W RĘKAWIE
Składniki dla 3 osób ziemniaki sól kapusta czerwona Udka (3 szt) przyprawa do kurczaka Skworcu rękaw do pieczenia sos sojowy przyprawa uniwersalna opcjonalnie i pieprz świeżo zmielony Udka pozbawić skóry. Włożyć do rękawa posypać przyprawami i polać od...
Szaleństwa z Thermomix i nie tylko...w małej kuchni duże czary przepisy, porady
Współpraca
,
Skworcu
,
Dania obiadowe
,
Kuchnia tradycyjna
Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne.
Podróże kulinarne. Podróże kulinarne to chyba najlepszy sposób na poznawanie innych krajów i kultur. To, co jemy wpływa na nasze zachowania i temperament. Po... The post Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. appeared first on MODA N...
MODA NA BIO
KULINARNE
,
Kuchnia francuska
,
Kuchnia perska
,
Sekrety kuchnii
Maślane ziemniaki Hasselback
Chrupiące ziemniaki Hasselback, kto je robi na Święta? Są to idealnie upieczone złote ziemniaki z kilkoma ząbkami czosnku i masłem oraz obficie posypane czarnym pieprzem.... The post Maślane ziemniaki Hasselback appeared first on Studio Kuchnia. ...
Studio Kuchnia
Warzywa
,
Święta
,
Ziemniaki
,
Przystawki
Łatwy przepis na faworki czyli chrust
Faworki to pyszny karnawałowy deser. Przygotowuje się go dość prosto, choć zadanie jest pracochłonne. Pysznego, kruchego chrustu nie może zabraknąć na tłustoczwartkowym stole. Składniki: Pół kilograma mąki 4 łyżki śmietany 18% 6 żółtek 4 łyżki spirytu...
Obiad za dychę - blog kulinarny
Przepisy
,
Masło
,
śmietana
,
Smalec
,
Jajka
,
Mąka
,
Chrust
,
Cukier puder
,
Faworki
,
Spirytus
,
Woda
,
żółtka
←
Poprzednia
170
171
172
173
174
Następna
→