Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni.
Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego, nadziewane obficie mięse...
Dzisiaj zapraszam na czebureki, czyli smażone pierogi, popularne na wschodzie w kuchni tatarskiej, ukraińskiej czy rosyjskiej. Co prawda, oryginalne czebureki są bardzo proste i nadziane siekanym mięsem a do tego smażone w tłuszczu owczym, to u...
Pierogi przygotowujemy w Polsce od wieków i jest to jedna z naszych polskich ulubionych, a jednocześnie najpopularniejszych potraw narodowych. Występuje w niezliczonych wariacjach smakowych. Najbardziej znane to oczywiście ruskie pierogi, pierogi z kap...
Czebureki - smażone pierogi tatarskiePierwszy raz czebureki próbowałam na festynie kulinarnym "Smaki Podlasia" gdzie między innymi wystawiali się Podlascy Tatarzy. Spróbowałam kilku ich przysmaków. Powiem szczerze, nie zachwyciły mnie, ale pewnie...
Dawno temu wydawało mi się, że znam się na kinie i filmach. Później poszedłem na studia, poznałem ludzi, którzy znają się znacznie lepiej i przestało mi się tak wydawać. Nie mniej czasem wypowiem się na temat jakiegoś obrazu, zwykle wtedy kiedy wyjątko...
5 kilometrów od wschodniej granicy Polski leżą Kruszyniany. Kilkanaście lat temu była to wieś jakich wiele na Podlasiu, ale nowe życie tchnęła w nią kuchnia tatarska. Jak smakuje i czym są pierekaczewnik, kryszonka, listkowiec kołduny tatarskie, czak-c...
Czebureki to specjalność kuchni Tatarów, aczkolwiek pierogi te są znane i lubiane praktycznie na całym obszarze Litwy, Białorusi, Ukrainy i wschodniej części Rosji. Czebureki nadziewa się surowym mielonym mięsem, podobnie jak w przypadku kartaczy czy g...
Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni.
Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego, nadziewane obficie mięse...
Czy znacie kogoś, kto nie lubi pierogów? Ja nie znam. Każdy dom ma swój przepis na najlepsze pierogi to jasne i bezdyskusyjne. Dziwiłam się jednak, gdy przeczytałam w Praktycznym Kucharzu Warszawskim z 1913 roku (jeśli ktoś ma dostęp gorąco po...