Czy może być coś lepszego od hummusu? Tak! Hummus z dodatkami - a dokładnie, to hummus z awokado! Robię już go po raz enty i mogłabym go jeść na okrągło! Jeżeli jesteście fanami hummusu i co rusz probujecie nowych smaków, to polecam tą wersję! Zakochacie się, nie tylko w kolorze!
Can there be anything better than hummus? Yes! Hummus with extras - or more precisely, the avocado hummus! I'm doing this for the umpteenth time and I could eat it over and over again! If you're fans of hummus, and if you're trying new flavors, I recommend this version! You fall in love, not only with the color!
W naszej rodzinie uwielbiamy hummus! Zarówno ten tradycyjny, z dużą ilością tahini, jak i te delikatniejsze z dodatkiem warzyw. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na hummus z dodatkiem awokado. Ze względu na to, że ten owoc ma dużą zawartość tłuszczu, to nie dodaje się dużo tahini. Jest to idealna opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt gorzkawym posmakiem tej pasty w hummusie. Jest to także idealne rozwiązanie dla osób, które obawiają się smaku awokado, lub chcą się do niego przekonać. Wszystkie smaki idealnie się komponują. Przepis jest niezwykle prosty, szybki a efekty są przepyszne! Próbowaliście już tą wersję? Lub może polecacie jakieś inne wariacje hummusu? W każdym razie zachęcam do wypróbowania.
In our family, we love the hummus! Both the traditional, with lots of tahini, as well as those more delicate with vegetables. Let me introduce, the hummus recipe with the addition of avocado. Due to the fact that this fruit has a high fat content, it's not necessary to add a lot of tahini. This is the perfect option for those who don't like too bitter aftertaste of this paste in hummus. It's also the perfect solution for those who are afraid of the taste of avocado, or just want to convince to it. All the flavors blend perfectly together. This recipe is very simple, fast and the effects are really delicious! Have you already tried this version? Or can you recommend any other variations hummus? In any case, I encourage you to try.
Hummus z awokado
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (lub jedna szklanka ugotowanej);
- 4-5 łyżek tahini;
- 4 ząbki czosnku;
- 2 dojrzałe awokado;
- sok z 1 limonki;
- sól, pieprz;
- ok. 1/2 szklanki zimnej wody.
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i opłukać. Przełożyć do robota kuchennego razem z pastą tahini oraz czosnkiem. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać miąższ z awokado, sok z limonki i przyprawy. Ponownie zmiksować. Następnie stopniowo dolewać zimną wodę do momentu uzyskania pożądanej konsystencji;
Podawać jako dip do warzyw lub nachosów. Świetnie się sprawdza w formie pasty do kanapek, tortilli czy też
burgerów. Można przed podaniem posypać chilli, pieprzem lub natką pietruszki.
Smacznego!
Avocado hummus
Ingriedients:
- 1 can chickpeas (or one cup of cooked);
- 4-5 tablespoons tahini;
- 4 garlic cloves;
- 2 very ripe avocados;
- juice of 1 lime;
- salt and pepper;
- approx. 1/2 cup cold water.
Preparation:
Rinse the chickpeas. Put it into food processor with the tahini paste and garlic. Mix until smooth. Then add the flesh of avocado, lime juice and spices. Mix again. Then, gradually pour the cold water until the desired consistency;
Serve as a dip for vegetables or nachos. Works well in the form of a spread for sandwiches, tortillas or burgers. Before serving, you can sprinkle it with chilli, pepper and parsley.
Bon Appeptit!