>Składniki: 4 średnie ziemniaki, 3 jaja kurze, 2 duże marchewki, 2 średnie pietruszki, 0,5 średniego selera, 1 biała część małego pora, 1 duża biała cebula i 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej natki pietruszki + ok.3 łyżki oleju rzepakowego i 1-2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego (
przepis na blogu) oraz sproszkowana czerwona słodka papryka, świeżo mielony pieprz czarny i sól morska
>Wykonanie:
Odpowiednio już ugotowane na twardo, chłodne jaja obierz ze skorupki i drobno posiekaj w kostkę razem z odpowiednio oczyszczonymi, ugotowanymi do miękkości, chłodnymi ziemniakami oraz resztą ugotowanych ostygłych warzyw włoszczyzny – wymieszaj to z drobno posiekaną cebulą i zieleniną; na koniec wszystko połącz z przygotowaną mieszaniną oleju i koncentratu z dodatkiem przypraw do smaku.
Gotową sałatkę w przygotowanej misie odpowiednio przed spożyciem odstaw na min.40min do lodówki; przechowuj max.2dni.
* wg uznania zamiast oleju możesz użyć majonezu (w ilości takiej, by obtoczył warzywa).
Źródło - przepis własny