Jestem uzależniona od pomarańczy sycylijskich. Uwielbiam je za niezwykła soczystość i brak pestek ;) W zielonych koktajlach spisują się doskonale. Ostatnio moją ulubiona kombinacja jest koktajl z natki pietruszki, soku z pomarańczy sycylijskich, banana z nasionami chia. To prawdziwa bomba witaminowa. Poza dużą dawką witaminy C (dzięki natce pietruszki i pomarańczom), ma dużą dawkę błonnika, białka oraz kwasów tłuszczowych Omega-3 (dzięki nasionom chia). I ten smak!
Banan dodaje słodyczy, zatem nie trzeba dodawać już cukru, ani jego zastępników. Możesz go wypić na drugie śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy. Pamiętaj, aby koktajl pić niedużymi łyczkami.
Składniki (na 2 porcje):
- pęczek natki pietruszki (taki duży, z targu)
- 2 pomarańcze sycylijskie
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka nasion chia
- woda
Sposób przygotowania:
- Z pomarańczy wyciśnij sok.
- Zmiksuj razem natkę pietruszki, połowę banana, nasiona chia, sok z pomarańczy (do kotkajli używam blendera Russell Hobbs Mix&Go, ale możesz użyć blendera ręcznego lub kielichowego).
- Dolej wodę, aby uzyskać odpowiednia konsystencje.
- Koktajl z pietruszki i pomarańczy sycylijskich wypij od razu po przyrządzeniu.