Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchennymi drzwiami
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
434
Kategorie
279
Rabarbar w wódce. Slow food. Slow life
Siedzę spokojnie. Nie robię nic. Nadchodzi wiosna. Trawa rośnie sama. Bashō Matsuo Hramonijny styl życia w zgodzie z naturą i przyrodą. Zachowanie naturalnego rytmu dnia, pory roku i sezonowego jedzenia. Nie do końca możliwe w dużym mieście, któ...
Kuchennymi drzwiami
Owoce
,
Smak lepszego życia
,
Napoje i drinki
,
Rabarbar
Tuńczyk, jaśminowy ryż i liście botwinki. Wiosenne paczuszki na parze dobre na chandrę…
Na świecie i w sercu maj, a za oknem remont!!! Już od miesiąca patrzę na moj zdewastowany ogródek, przeciskam się wsród rusztowań i zaciągam rolety przed kurzem. Nie ma poranków na tarasie, weekendowych obiadów i kolacji przy ogrodowych lampach....
Kuchennymi drzwiami
Sosy
,
Małe dania
,
Ryby i owoce morza
,
Lokowanie produktu
,
Ryż
Pasta Primavera. Wiosenny makaron z zielonymi warzywami w Pasta e Vino!
Maj dokądś spieszy się, gna, nie mogę go dogonić Jeszcze nie nacieszyłam się bzami, nie nawąchałam, a one już przekwitają. Ostatnie chyba układam w wazonie Łapię majowe chwile jak małe klejnoty i układam z nich królewski cza...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Zioła
,
Sery
,
Oliwa
,
Warzywa
,
Wino
,
Kuchnia włoska
,
Czosnek
,
Obiad
,
Makaron
,
Pasta e Vino!
,
Strączkowe
Szczawiowa tarta z jajkiem i miętą. Dwa tysiące kroków do Sezonowo od A do M !
Trochę wiało, trochę chłodziło, kiedy wyprawiłam się na łąkową wycieczkę po szczaw i inne chwasty. Niedaleko, dokładnie dwa tysiace kroków od mojego domu. Magda z Konwaliowej Kuchni zadała szczawiowy temat na majowe sezonowe spotkanie od A do ...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Zioła
,
Sery
,
Oliwa
,
Sezonowość od A do M
,
Czosnek
,
Jajka
,
Cebula
,
Chwasty
,
Tarty
,
Szczaw
Rabarbarowy strudel na podwieczorek pełen dobrych wspomnień…
Lubię kiedy przychodzi czas rabarbaru. Wspominam wtedy czasy, kiedy biegałam z gromadką innych dzieci po babcinym ogrodzie i wyjadaliśmy pasjami rabarbarowe łodygi. Smakowaly wyjątkowo! A babcia gotowała całe gary rabarbarowego kompotu i wypieka...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
Cukiernia
,
Ulubione miejsca
,
Podwieczorek
,
Rabarbar
Przepiórki pieczone faszerowane ananasowym risotto. Kiedy znowu zakwitną kasztany…
Kiedy znowu zakwitną kasztany Bardzo często powtarzam sobie wiosną te słowa. Bo mam wiele planów na maj. A ściślej jeden WIELKI PLAN! Wykorzystać maksymalnie każdy dzień. Celebrować majowy czas. I cenić każdą jego chwilę. Otwieram szeroko...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Oliwa
,
Owoce
,
Wino
,
Mięso
,
Lokowanie produktu
,
Brunch
,
Ryż
,
Risotto
,
Dziczyzna
Tartine bread w majowej Piekarni! I trochę jego historii…
Tartine bread Co jest takie niezwykłe w tym chlebie? Historia jego powstania? Sposób przygotowywania? Sam chleb? Czy może wszystko razem? Ale zacznę od historii Chad Robertson, absolwent The Culinary Institute of America przez kilk...
Kuchennymi drzwiami
Piekarnia Amber
,
Pieczywo
,
Na zakwasie
,
Książki
Ciasto z pokrzywą i suszonymi pomidorami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
Ona wstaje bardzo wcześnie. Wypija mocne caffe na tarasie i idzie na spacer. Nie pada, choć jeszcze trudno odczytać, jaką pogodę przyniesie nowy dzień. Maj kaprysi mocno w tym roku Zieleń jest niezwykła o tej porze. Wyjątkowo pachnie pora...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Oliwa
,
Warzywa
,
Pomidory
,
śniadanie
,
Chwasty
,
Pokrzywa
Szparagi, dziki ryż i sos. Sałatka na majówkę. Warszawa jest smutna bez Ciebie…
Skrupulatnie odmierzam dzień za dniem Kolekcjonuję chwilę za chwilą, zapisując je w zgrabne linijki. Liczę kroki na długich spacerach i przynoszę do domu młode liście pokrzywy. Zapisuję w pamięci łąki skąpane w żółtych mleczach. Oglądam n...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Oliwa
,
Warzywa
,
Sosy
,
Małe dania
,
Lokowanie produktu
,
Brunch
,
Ryż
,
Sałatki
,
Szparagi
Majowa Piekarnia. Zaproszenie!
Drogie i Drodzy, z wielką przyjemnością zapraszam Was na majowe pieczenie! Mamy najpiękniejszy miesiąc w roku, więc musielismy znaleźć godny chleb dla naszej Piekarni. I jest! Spektakularny, wymagający nieco więcej uwagi i dobrych emocji. Tartin...
Kuchennymi drzwiami
Bez kategorii
Chwasty, czerwony ryż z Camargue i dziki łosoś. Spring rolls w Sezonowo od A do M!
Prowansja zawsze kojarzy się z polami lawendy, lawendowymi mydełkami, olejkami i innymi produktami o zapachu tej uroczej rośliny. Dodam jeszcze piękne miasteczka, wino i słynne delikatesy. Natomiast niewielu z nas wie, że w tym regionie Francji,...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Warzywa
,
Owoce
,
Sosy
,
Sezonowość od A do M
,
Małe dania
,
Ryby i owoce morza
,
Ryż
,
Naleśniki i placki
,
Chwasty
,
Kuchnia azjatycka
Klopsiki z czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie. Jajka faszerowane zielonymi oliwkami. Tydzień hiszpańskich oliwek!
Hiszpańskie oliwki to magiczne połączenie czterech smaków słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego. Idealne jako składnik wielu dań, przystawek, tapas czy sałatek. Hiszpańskie Oliwki to niesłychane bogactwo rodzajów, odmia...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Oliwa
,
Warzywa
,
Sosy
,
Czosnek
,
Mięso
,
Pomidory
,
Obiad
,
Jajka
,
Lokowanie produktu
,
Hiszpania od kuchni
,
Tapas
Tarta jabkowa z calvadosem. Apetyt na Francję!
Dzisiaj opowiem Wam o Mimi, mojej ulubionej francuskiej blogerce. Mimi z pochodzenia jest pół Chinką i pół Francuzką. Wychowywała się w Hongkongu i na Francuskiej Riwierze. Obecnie wraz z mężem islandzkim fotografem, siedmiorgiem dzieci ...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
Cukiernia
,
Książki
,
Bez kategorii
,
Jabłka
,
Francuskie smaki
Trofie, bottarga i pistacjowe pesto. Pasta e Vino!
Podczas naszego ostatniego spotkania Sylwia obdarowała mnie włoskimi gazetkami z przepisami na pyzsne makaronowe dania. Idealne na nasze kulinarne spotkanie Pasta e Vino! Wybor jednego przepisu nie był łatwą sprawą, ale udało się, i wybra...
Kuchennymi drzwiami
Bez mięsa
,
Oliwa
,
Wino
,
Kuchnia włoska
,
Czosnek
,
Pomidory
,
Makaron
,
Ryby i owoce morza
,
Pasta e Vino!
,
Pesto
Chleb pachnący ziołami. Aromaterapia w kwietniowej Piekarni
Rytuał pieczenia domowego chleba powtarzam co tydzień. Regularność ta wiąże się u mnie z niesamowitą radością uczestniczenia w magicznych chwilach. Bo chleb to żywy organizm, bardzo wrażliwy i delikatny. Zakwas i drożdże, które budzą ciasto chle...
Kuchennymi drzwiami
Zioła
,
Piekarnia Amber
,
Pieczywo
,
Na zakwasie
,
Chia
Ryżowy pudding z mango i kwiatami fiołków. Zjeść wiosnę!
Obudzić się wcześnie rano i wyjść w szlafroku na taras. Usiąść w trzcinowym fotelu i wysłucahć wiosennych ptasich treli. Zaparzyć mocną kawę i wypić ją patrząc na wędrujące po trawie słoneczne smugi. Wsłuchać się w muzykę budzącego się miasta. P...
Kuchennymi drzwiami
Desery
,
śniadanie
,
Kwiaty na talerzu
,
Podwieczorek
←
Poprzednia
21
22
23
24
25
Następna
→