To już chyba końcówka sezonu ogórkowego. Spiżarnia niby pełna, ale postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję ogórków - w occie. Tym razem skorzystałam z przepisu Hanny Szymanderskiej z książki "Potrawy regionalne". Nie mam pojęcia jaki będzie efekt końcowy, na pewno za jakiś czas coś tutaj dopiszę. Z tej ilości składników wyszło mi 10 słoików po 250 ml. Może komuś z Was wyjdzie nieco inna ilość, jedynie uczulam.
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
1 szklanka octu 10%
1 szklanka wody
1,5 szklanki cukru
10 ząbków czosnku
10 goździków
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżka nasion gorczycy
100 g soli
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry, mieszamy z solą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ogórki odcedzamy. W garnku zagotowujemy wodę z octem, kolendrą i gorczycą, gotujemy pod przykryciem 10 minut. Ogórki wkładamy do wyparzonych słoików, do każdego wkładamy dodatkowo ząbek czosnku i goździk, zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy.