Ostatnio przypomniałam sobie o opakowaniu papieru ryżowego, które kupiłam jakiś czas temu, ale do tej pory było jeszcze nienapoczęte. Pogoda raczej nie sprzyja ciężkim i tłustym sajgonkom, ale spring rollsy będą teraz jak znalazł! Lekkie, ale pożywne i sycące, a dzięki tofu bogate w białko. Dobry pomysł na lunch albo propozycja potrawy na grilla :) Do środka oprócz tofu możecie użyć warzyw jakichkolwiek tylko chcecie! :)
SPRING ROLLSY Z TOFU I WARZYWAMI
2 porcje
6-8 arkuszy papieru ryżowego
6-8 małych liści sałaty lodowej
dowolne warzywa pokrojone w słupki - u mnie ogórek, marchewka i papryka
odrobina oleju kokosowego do smażenia
Kostkę tofu przekrajamy na pół, a następnie kroimy w słupki (ważne aby i tofu i warzywa były mniej-więcej równej długości). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy słupki tofu z każdej strony. Papier ryżowy teraz należy zwilżyć wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), na środku układamy sałatę, tofu i warzywa po czym zwijamy również zgodnie z instrukcją na opakowaniu (powinien być obrazek :)). Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)