Zupa krem z zielonych szparagów to lekko pikantna i kwaśna zupa. Kwaśność zupa zawdzięcza cytrynie a pikantność pieprzowi cayenne. Zupa jest prosta do wykonania i warta ją wypróbować szczególnie z chrupką grzanką z kozim serem.
Przepis na Krem Szparagowy
2 – 2 ½ filiżanki ( miarki cup) wody lub rosołu warzywnego lub mięsnego
Około 1 łyżka masła
Jedna średnia cebula lub ¾ dużej cebuli
Około 20 szparagów ( 1 szparagę przekrajamy na około 6 części)
Sól i pieprz cayenne
Sok z połówki cytryny
Śmietana kremówka
*** Opcjonalnie grzanka z kozim serem
W garnku rozpuszczamy masło po czym dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy cebula lekko się podrumieni dodajemy do niej pokrojone szparagi – podpiekamy przez około 5 minut po czym dodajemy wodę lub bulion. Gotujemy i dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Gdy szparagi będą miękkie blędujemy zupę na aksamitny krem.
Krem dodajemy ponownie do garnka i dodajemy śmietanę kremówkę lekko zagotowujemy Zupa możemy podawać z grzanką z kozim serem