Bulgur, nasza ulubiona kasza. Tutaj w wersji fusion…czyli co się pod rękę nawinie, choć wszystko było przemyślane. Wyszło mega pysznie, nawet lepiej, niż się tego spodziewaliśmy.
Składniki
100 g kaszy bulgur1 mała puszka soczewicy1 mała puszka kukurydzy100 g sera feta150 g drobiowej szynki konserwowej4 pomidory suszone z zalewy10 czarnych oliwek50-60 ml oleju z orzechów włoskich3 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżka przyprawy do sałatek
Przygotowanie
Kaszę gotujemy na sypko.
Soczewicę płuczemy, osączamy z wody.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ser kroimy w kostkę.
Szynkę kroimy w kostkę.
Pomidory kroimy na paski.
Oliwki kroimy na pół.
Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Oliwę miksujemy z posiekaną natką i przyprawą. Polewamy kaszę i zapiekamy 25 min w temperaturze 190°C.
Przed podaniem ponownie mieszamy.