Po dłuższej przerwie i włoskiej kuchni, wracamy do naszej kochanej tradycyji polskiej… 
Dzisiaj kultowy kotlet schabowy z małym dodatkiem, który u mnie wygra zawsze ze wszystkimi kombinowanymi daniami. 
Być może banalny, ale niezastąpiony podczas rodzinnego niedzielnego obiadu. 
A może znacie jakieś ciekawe modyfikacje tego tak bardzo polskiego i naszego dania? 
Poniżej króciutka instrukcja, ale jestem prawie pewna, że wszyscy doskonale wiedzą jak je przygotować. 
 
Składniki na kotlety:                                               Ingredients for chops: 
0,5 kg schabu bez kości                                           0,5 kg of loin without bones
2 jajka                                                                         2 eggs
1 szkl. bułki tartej                                                     1 glass of breadcrumbs
15 dag startego żółtego sera                                    15 dag of grated cheese  
sól, pieprz                                                                   salt, pepper
 
Składniki na surówkę:                                              Ingredients for salad:
3 marchewki                                                               3 carrots              
30 dag kiszonej kapusty                                            30 dag of sauerkraut
1 cebula                                                                         1 onion
1 jabłko                                                                         1 apple
3 łyżki oleju                                                                 3 spoons of oil
sól, pieprz                                                                    salt, pepper
 

Jedyną wadą kotletów schabowych jest to, że potrzebujemy wielu naczyń do ich przygotowania. Pierwszym i najważniejszym elementem jest rozbicie mięsa i przyprawienie go. Następnie roztrzepujemy jajka w miseczce (bardzo często wrzucam do niego różne przyprawy) i wrzucamy do niego starty żółty ser, a do kolejnego płaskiego naczynia wsupujemy bułkę tartą. Mięso najpierw moczymy w jajku (tak, aby przykleił się również ser), a następnie obtaczamy w bułce.  

Aby kotlety miały ładny rumiany kolor, musimy kłaść je na dobrze rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu. 

Smażąc kotleciki możemy wziąć się za przygotowywanie surówki.  

Wkładamy do miski kapustę kiszoną i ścieramy marchew. Następnie kroimy cebulę i ścieramy jabłko. 

Na koniec wystarczy polać olejem, doprawić solą i pieprzem według uznania i porządnie wymieszać. 
Do perfekcyjnego obiadu brakuje jeszcze tylko ziemniaczków z koperkiem.
Czy można lepiej ugościć rodzinę niż takim obiadkiem? 
