Nadchodzi! Zbliża się wielkimi krokami. Tak, tak.. SEZON GRILLOWY rozpocznie się lada dzień. Szaleństwo karkówki, żeberek, steków i wszelkich innych form mięsiwa. Według mnie nie ma nic lepszego do mięsa niż rasowy sos BBQ. Wyrazisty, ostry, z wyczuwalną nutą octu balsamicznego i wędzonej papryki!
Co potrzeba ( na ok 250 ml gotowego sosu):
0.7 litra passaty pomidorowej
1 ostra papryczka chilli
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
100 ml octu balsamicznego
2 łyżki miodu gryczanego
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
50 g masła klarowanego
Do dzieła:
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, chilli i smażymy do zezłocenia cebuli na małym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliło. Wrzucamy wędzoną paprykę i krótko smażymy cały czas mieszając.
Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu 2-3 minuty. Wlewamy ocet balsamiczny i gotujemy przez kolejne 3 minuty mieszając. Wlewamy passatę, dodajemy sól, czarny pieprz oraz cayenne, mieszamy i gotujemy przez ok 30 minut. Dodajemy 200 ml wody i gotujemy na bardzo małym ogniu przez kolejne 2.5 godziny, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło.
Przelewamy do wyparzonego słoika, zakręcamy szczelnie i zostawiamy do wystygnięcia.
Taki sos świetnie sprawdza się do żeberek, karkówki i wszelkiego rodzaju mięs z grilla.
Jest słodki, jest pikantny, pomidorowy i bardzo, bardzo smaczny!
Dziś wspaniały przepis na wilgotną i delikatną pieczeń z indyka - idealną na niedzielny obiad, ale również wspaniałą jako dodatek do kanapek. Smaku pieczeni dodaje puree z warzyw i pieczarek, dzięki niemu całość nie jest sucha. Wierzch mojej pieczeni p...
Takie mięsne pulpeciki kojarzą mi się głównie z wycieczkami do IKEI ;) ostatnio mam jednak wrażenie że ich jakość radykalnie się pogorszyła Lepsze domowe ! A te nie wymagają wcale dużego wysiłku. A do nich.. super domowy sos BBQ z żurawinami. Są...
Należę do osób, które z ketchupem są w stanie zjeść prawie wszystko. Na samą myśl o frytkach z ketchupem, zapiekankach z pieczarkami z ketchupem czy domowych nuggetsach z ketchupem, robię się głodna. Jednakże tym razem postanowiłam urozmaicić nieco nie...
Lekka, smaczna i mało pracochłonna propozycja na lunch lub ciepłą kolację. Dzięki torebkom do smażenia kurczak został przyrządzony zupełnie bez tłuszczu nie tracąc na soczystości, a sos BBC dodał mu wyraźnego intensywnego smaku. Oczywiście sos można zm...
Mój mąż uwielbia ten sos, ja nigdy za nim nie szalałam, dopóki nie spróbowałam tego jedynego w gdańskiej restauracji. Zakochałam się. Oczywiście musiałam zacząć kombinować i tworzyć choć odrobinę przypominający ten z restauracji. Niestety nie uzyskałam...
Kuchnia Ilony / przepisy, porady kulinarne, fotografia i filmy kulinarne