Cześć Wszystkim! :)
Dziś zapraszam na sałatkę, która ostatnio regularnie gości na imprezowych stołach moich przyjaciół. Choć za każdym razem wygląda trochę inaczej, bo buraka można pokroić w kostkę, paski, czy tak jak ja w cienkie plasterki a'la carpaccio, zawsze smakuje wyśmienicie!
Do przygotowania 1 porcji* sałatki będziemy potrzebować:
- 1 ugotowanego buraka
- pół opakowania mieszanki sałat z rukolą
- 1/3 kostki sera typu feta
- 2 łyżeczki łuskanego słonecznika
*1 porcja sałatki miała wielkość talerza obiadowego
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
- 1 łyżeczkę miodu
- 1 łyżeczkę kremu balsamicznego
- 1 łyżeczkę ulubionej musztardy (do jednej sałatki użyłam musztardy łagodnej, do drugiej ostrej chrzanowej)
UWAGA: Aby ułatwić sobie pracę skorzystałam z ugotowanych buraków do kupienia np. w Lidlu (pakowanych po 3 szt.)
1. Buraka kroimy w cienkie plastry, a ser w niewielką kosteczkę.
2. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
3. Na talerzu układamy mieszankę sałat, a następnie buraka i ser. Całość posypujemy słonecznikiem i skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem.
Sałatkę można układać również w odwrotnej kolejności, w której burak ląduje na samym spodzie.
SMACZNEGO! :)