Nie ma Wielkanocy bez pasztetu. Dziś przepis na domowy pasztet z piersi z indyka.
Składniki:
- 500 ml wody
- 400 g mięsa z piersi indyka
- 250 g boczku
- 200 g wątróbek kurzych
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 czerstwa bułka
- 4-5 średnich pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- oliwa do smażenia
- masło do natłuszczenia formy
- mielone orzechy laskowe lub bułka tarta do oprószenia formy
Wodę wlej do garnka, zagotuj. Dodaj mięso pokrojone w paski, boczek pokrojony w kostkę, wątróbki liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
Pieczarki oczyść, drobno posiekaj. Cebulę drobno posiekaj. Smaż pieczarki i cebulę na rozgrzanej oliwie przez 3-4 minuty.
Ugotowane mięso, boczek i wątróbki wyjmij z wywaru. Mocz bułkę w wywarze przez ok. 5 minut.
Mięso, boczek, wątróbki, bułkę, podsmażoną cebulę i pieczarki zblenduj lub zmiel na gładko. Dodaj jajka, sól, pieprz gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 200C. Formę keksówkę natłuść i obsyp mielonymi orzechami laskowymi lub bułką tartą. Przelej pasztet do foremki.
Piecz przez 50 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika wystudź. Smacznego!