Pierogi..Kto ich nie lubi? Na słodko, na wytrawnie,z mięsem,serem,z warzywami, o przeróżnych kształtach. U mnie najczęściej goszczą ruskie i te z mięsem, które uwielbia mój maluch.
Składniki:
Ciasto:
- jajko
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 szklanki kaszy gryczanej,ugotowanej
- 3 cebule
- 25 g masła
- jajko
- sól i pieprz
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Cebulę drobno posiekaj, a następnie zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj wątróbkę i smaż przez ok. 8 minut. Mięso przestudź, po czym zmiel przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodaj jajko, kaszę gryczaną,sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto.
Mąkę przesiej,dodaj sól,olej i jajko. Wymieszaj. Następnie dodawaj powoli wodę i zagnieć ciasto.
Ciasto rozwałkuj i wytnij okrągłe placuszki. Na każdy nakładaj farsz i ulep pierogi.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od momentu gdy wypłyną na wierzch.