... czyż ta nazwa nie jest intrygująca? Jak pewnie się domyślacie, chodzi tutaj o kolejne bakaliowe kuleczki RAWNELLO! Naturalny wymiar słodyczy w 100% :) Dziś zaprezentuje Wam dwa przepisy z udziałem kulek z żurawiną. Poza zjadaniem ich solo, uwaga - znikają bardzo szybko! można podać je do śniadania, drugiego śniadania, deseru. Właśnie na drugie śniadanie przygotowałam sobie bardzo gęste smoothie szpinak-banan-mleko kokosowe. Od razu wiedziałam, że dodam do niego płatki owsiane, a co więcej - przepyszne żurawinowe pralinki obtoczone w kakao. Idealnie tutaj pasowały :) Smaczna, pożywna dawka zdrowia dodająca energii na resztę dnia!
szpinakowo-bananowe smoothie z mlekiem kokosowym podane z płatkami owsianymi, ziarnem kakaowca, suszonymi bananami i kulkami z żurawiną Rawnello spinach-banana smoothie with coconut milk served with oat flakes, cocoa nibs, dried bananas and cranberry balls Rawnello
Składniki:
- spora garść świeżego szpinaku
- dojrzały banan
- ok. 1/4-1/2 szklanki mleka kokosowego
- szczypta cynamonu
- do podania: kilka łyżek płatków owsianych, ziarna kakaowca, dowolne bakalie i kuleczki Rawnello
Składniki na smoothie dokładnie zmiksować i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie pralinek z żurawiną jest również śniadanie - karmelizowana pomarańcza z płatkami owsianymi. Podane z gorzką czekoladą oraz naturalnym jogurtem sojowym. Jak dla mnie smak pomarańczy, jej orzeźwiająca nuta idealnie współgra z kakao oraz żurawiną.
Składniki:
- pomarańcza
- łyżka syropu daktylowego (lub klonowy)
- 5-6 łyżek płatków owsianych
- gorzka czekolada (tu: 90%), dowolna ilość
- 4-5 pralinek z żurawiną Rawnello
- jogurt sojowy do podania
Pomarańczę pokroić w kostkę. Karmelizować w garnuszku/na patelni wraz z syropem daktylowym lub innym. Następnie dodać płatki owsiane i jeszcze chwilę karmelizować tak by płatki lekko się zlepiły, stały się bardziej chrupiące niż miękkie. Na koniec wmieszać pokrojone na pół pralinki Rawnello. Podawać z jogurtem sojowym i gorzką czekoladą. Smacznego!
Przechodząc już do samych pralinek. Oto one...
Skład: daktyl, żurawina (20%), kakao
Składniki pochodzenia BIO.Jak poprzednie z tej serii - w pięknym opakowaniu, które 'mówi' nam o wszystkim czego zapewne każdy konsument chciałby dowiedzieć się o danym produkcie. Bardzo cenię sobie nie tylko same pyszne, surowe słodkości Raw And Happy, ale też oryginalne pudełka w jakich są sprzedawane.