Potrawka z dyni
Dynia, to wspaniałe warzywo . Zdecydowanie moje ulubione , ze względu na różnorodność smaku , wyglądu i zastosowań . Chyba nie ma drugiego takiego , a do tego niskokaloryczna i bogata w beta karoten i inne cenne substancje
No ale dość już pieśni pochwalnych . Potrawka z dyni to szybkie danie , jedno z tych , co ratują dni , kiedy zapomniało się o obiedzie . Lekkie , smaczne i niebanalne , może stać się kolacją lub przystawką do obiadu zamiast ziemniaków .

Składniki :

Dynię obieramy ze skóry i oczyszczamy z nasion i miękkiego środka . Kroimy w średniej wielkości kostkę ( taką 2 x 2 cm ) . Cebulę obieramy , kroimy w piórka , raczej grubsze niż cieńsze . Pieczarki kroimy w plastry , także niezbyt cienkie . Na patelni , na odrobinie oleju podsmażamy cebule z dynią i zmiażdżonym czosnkiem . Jak już będą łapały kolorek , dodajemy pieczarki i ponownie smażymy , do momentu ,aż wszystko będzie ładnie zrumienione – przysmażone . Pod koniec smażenia doprawiamy solą , cukrem , chilli i octem balsamicznym , oraz dokładamy pokrojone w grube ćwiartki pomidory . Smażymy jeszcze 2 – 3 minuty , zdejmujemy z patelni , dekorujemy kolendrą lub natką pietruszki i podajemy . Potrawka z dyni gotowa . Smacznego 

Post Potrawka z dyni pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży.