Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Tradycyjna kuchnia
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
960
Kategorie
100
Kokosowy ryż
Tak przygotowany ryż idealnie smakuje z dowolnym sosem owocowym lub podany (zapieczony) np. z jabłkami.Składniki:25 dag ryżu20 dag wiórek kokosowych1 szklanka mlekaszczypta cynamonuszczypta soli3-4 goździkiWykonanie:Wiórki zalewamy wrzącym mlekiem, pół...
Tradycyjna kuchnia
Pulpety mięsne z kukurydzą w sosie pomidorowym
Smaczny pomysł na obiad.Składniki:75 dag mielonego mięsa wieprzowego2 cebule2 żółte papryki2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki tłuszczu1 szklanka rosołu (może być z kostki)½ łyżeczki mielonego kminku2 łyżeczki ostrej paprykisól do smakupieprz do sm...
Tradycyjna kuchnia
Mięsne
Faworki pomarańczowe
Pyszne, kruche faworki z nutką pomarańczy!Składniki:25 dag mąki2 jajka1 pomarańczaszczypta soliszczypta sody oczyszczonejolej do smażeniacukier puder do posypki1 łyżka miodu½ łyżeczki mielonego cynamonuWykonanie:Z mąki, jajek, soku wyciśniętego z pomar...
Tradycyjna kuchnia
Ciasta i Desery
Pączki dyniowe - faworki
Pączki- faworki dyniowe to moje tegoroczne kulinarne odkrycie :)Składniki:30 dag dyni25 dag mąki4 jajka3 kieliszki czerwonego słodkiego wina5 dag startej skórki z pomarańczaolej do smażeniacukier puder do posypkiWykonanie:Dynię obrać, pozbawić pestek, ...
Tradycyjna kuchnia
Ciasta i Desery
,
Dyniowe
Dietetyczna ratatuja, RATATOUILLE
Ratatuja to jarska potrawa prowansalska, opierająca się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce i pomidorach.Polecam także inny przepis na ratatuja z ryżemSkładniki:½ kg młodej cukinii½ kg pomidorów3 kolorowe papryk...
Tradycyjna kuchnia
Jednogarnkowe
Maślankowy chlebek
Idealnie maślankowy, delikatny, domowy chlebek. Idealnie smakuje z masełkiem lub domową konfiturą.Składniki:1 ½ szklanki mąki300 gram maślanki1 jajko½ łyżeczki sody oczyszczonejsól do smaku1 łyżeczka masłaolej do foremkiWykonanie:Mąkę połączyć z maślan...
Tradycyjna kuchnia
Chleby/bułki-pieczywo
Ciapatki, chapati - chlebki indyjskie
Już kiedyś publikowałam podobny przepis na placki indyjskie (z mąki żytniej). Dziś nieco odmienny przepis.Składniki:35 dag mąki2 łyżki masła1 łyżeczka solikawałek słoninyWykonanie:Mąkę posolić i zalać ½ szklanka ciepłej wody. Następnie wyrobić ciasto, ...
Tradycyjna kuchnia
Mączne
,
Chleby/bułki-pieczywo
,
Kuchnia Świata
Krajanka piernikowa na Święta
Krajanka idealna na nadchodzące Święta i nie tylko. Można ją przełożyć dowolnym nadzieniem lub podawać samą (bo jest bardzo aromatyczna)Składniki:½ kg mąki35 dag miodu pszczelego15 dag cukru pudru3 dag płatków migdałowych5 dag skórki z pomarańcza5 gram...
Tradycyjna kuchnia
Ciasta i Desery
,
Boże Narodzenie
Półfrancuskie ciasteczka
Czy zastanawialiście się czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu. Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje pó...
Tradycyjna kuchnia
Ciasta i Desery
Tradycyjna Kuchnia MILION ODSŁON
Witajcie!Dziękuję wszystkim za odwiedziny na mojego kulinarnego bloga :) Dziś przekroczyliśmy magiczny milion odsłon! Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i cieszę się, że przepisy cieszą się taką popularnością.Mam nadzieję, na kolejny milion :) Czekam na...
Tradycyjna kuchnia
Torcik orzechowy z otrąb pszennych- w domowej polewie czekoladowej
Idealny torcik orzechowy na bazie otrąb pszennych! mniam!Składniki na ciasto:5 dag otrąb pszennych5 dag orzechów włoskich5 jajek2 łyżki mąki tortowej15 dag cukru pudru½ łyżeczki proszku do pieczeniawiórki kokosowe do formySkładniki na polewę:3 łyżki cu...
Tradycyjna kuchnia
Ciasta i Desery
Dietetyczne pulpety drobiowe dla matek karmiących
Zdrowe, pożywne, bez dodatku zbędnego tłuszczu- czyli wszystko to co potrzebne w diecie matek karmiących i nie tylko.Składniki:1 podwójny filet z kurczaka1 czerstwa bułka1 jajko½ szklanki mlekasól do smakunatka pietruszkiWykonanie:Bułkę namoczyć w mlek...
Tradycyjna kuchnia
Mięsne
,
Light
,
Matki karmiące
Chlebek owsiany na maślance- makrobiotyczny
Z cyklu domowe pieczywo - tym razem chlebek z płatków owsianych, otrąb i mąki pszennej i pełnoziarnistej- na bazie maślanki i drożdży.Składniki:20 dag płatków owsianych15 dag mąki pszennej10 dag otrąb pszennych5 dag mąki pełnoziarnistej½ szklanki ciepł...
Tradycyjna kuchnia
Chleby/bułki-pieczywo
Śledzie Kresowe na Wigilię w koncentracie pomidorowym- do słoików
Pyszne śledzie -idealne na nadchodzącą kolację wigilijną!Składniki:½ kg filetów śledziowych½ kg cebuli½ szklanka oleju1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram)10 dag suszonej żurawiny4 goździkiziele angielskie kilka ziarenpieprz ziarnisty – ...
Tradycyjna kuchnia
Przetwory
,
Rybne
Zupa przecierana z jarmużem
Sezon na jarmuż rozpoczyna się jesienią i trwa przez niemalże całą zimę. Najlepsze są liście ciemnozielone, jędrne, kruche, bez plam i uszkodzeń. Młodsze pędy są najsmaczniejsze po przymrozkach, bo ich liście tracą ostry, kapuściany smakSkładniki...
Tradycyjna kuchnia
Zupy
Sałatka z jarmużem i jajkiem
Kolejna pyszna propozycja podania jarmużu.Składniki:40 dag liści jarmużu1 cebula2 kiszone ogórki2 jabłka1 pomidor1/3 szklanki śmietany2 jajkasól do smakucukier do smakukwasek cytrynowy do smaku2 łyżki oliwyWykonanie:Jajka ugotować na twardo i ostudzić....
Tradycyjna kuchnia
Sałatki
←
Poprzednia
38
39
40
41
42
Następna
→