Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Tradycyjna kuchnia
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
960
Kategorie
100
Kasztany z wątróbki
Świetny pomysł na potrawę z wątróbki!Składniki:25 dag wątróbki drobiowej4 jajka2 białe cebulesól do smakucukier do smakupieprz do smakuWykonanie:Wątróbkę ugotować bez soli i odcedzić. Jajka ugotować na twardo, następnie obrać i drobno posiekać. Ugotowa...
Tradycyjna kuchnia
Mięsne
Dorsz z jarzynami i śliwką suszoną
Uwielbiam dorsza. Dziś w towarzystwie jarzyn i śliwek suszonych.Składniki:1 kg fileta z dorsza1 pęczek włoszczyzny25 dag suszonych śliwekliść laurowyziele angielskiesól do smakusok z cytrynypieprz do smakuWykonanie:Filety skropić sokiem z cytryny i ods...
Tradycyjna kuchnia
Rybne
Konserwa rybna z twarogiem do kanapek
Pyszna pasta idealna do kanapek.Składniki:1 puszka konserwy rybnej w pomidorach20 dag twarogu1 łyżka posiekanej zieleniny1 kiszony ogóreksól do smakupieprz do smakuWykonanie:Twaróg rozgnieść widelcem, dodać konserwę rybną, pokrojony ogórek, zieleninę, ...
Tradycyjna kuchnia
Rybne
,
Dodatki
Sałatka ryżowa z wędzonym dorszem
Pyszna rybna propozycja.Składniki:2 wędzone dorsze1 torebka ryżu2 jaka1 cebula1 łyżeczka posiekanego szczypiorkusól do smakupieprz do smakusok z cytryny do smakumajonezWykonanie:Dorsza obrać ze skórki, ości i rozdrobnić. Ryż ugotować na sypko w osolone...
Tradycyjna kuchnia
Sałatki
,
Rybne
Pasta z dorsza z serem
Idealny dodatek do pieczywa lub jako pasta do jajek, wędlin.Składniki:40 dag wędzonego dorsza20 dag żółtego sera5 łyżek majonezu1 łyżka zieleninyWykonanie:Dorsza obrać ze skórki, wyjąć dokładnie ości i zmielić. Ser zetrzeć na grubej tarce. Połączyć dor...
Tradycyjna kuchnia
Sałatki
,
Rybne
,
Dodatki
Sernik pomarańczowy z ziemniakiem
Prosty przepis na pyszny i puszysty serniczek.Składniki:70 dag twarogu5 jajek25 dag cukru3 ugotowane ziemniaki5 dag skórek z pomarańczy kandyzowanych1 aromat pomarańczowy1 paczka herbatnikówtłuszcz do formywiórki kokosowe do formyWykonanie:Ser zmielić ...
Tradycyjna kuchnia
Ciasta i Desery
,
Serniki
Pieczeń- klops grochowo- mięsny z jajkiem w środku
Pyszny pomysł na obiad, podany w bardzo ciekawy sposób :)Prezentuje się wyśmienicie.Składniki:1 szklanka łuskanego grochu1 cebula biała2 ząbki czosnku7 jajek½ kg mielonego mięsasól do smakupieprz do smakumajeranek do smakuolej do formyWykonanie:Groch n...
Tradycyjna kuchnia
Mięsne
,
Z Jajem
Sałatka zimowa
Sałatka przygotowana z produktów dostępnych cały rok. Idealna smakuje podana do mięs i smażonej ryby.Składniki:25 dag kiszonej kapusty2 kiszone ogórki2 jabłka5 ziemniaków2 jajka½ szklanki kwaśnej śmietany1 łyżka musztardysól do smakucukier do smakuWyko...
Tradycyjna kuchnia
Ziemniaczane
,
Sałatki
Forszmak poświąteczny
Forszmak jest topotrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne.U mnie prz...
Tradycyjna kuchnia
Mięsne
,
Przystawki
Pasta z wędliny i jajka w musztardzie
Tak przygotowana pasta idealnie smakuje podana na pieczywie i jajku.Składniki:15 dag wędliny1 łyżka musztardy1 łyżka kwaśnej śmietany1 ugotowane jajko na twardosól do smakupieprz do smakuWykonanie:Jajko obrać i zmielić razem z wędlina. Następnie połącz...
Tradycyjna kuchnia
Mięsne
,
Przystawki
Pasta szynkowa z chrzanem
Idealny pomysł na wykorzystanie wędliny, która np. pozostanie nam po świętach. Smakuje wybornie na pieczywie.Składniki:15 dag szynki2 łyżki majonezu1 łyżeczka tartego chrzanu (może być ze słoiczka)sól do smakupieprz do smakuWykonanie:Szynkę zmielić (mo...
Tradycyjna kuchnia
Mięsne
,
Przystawki
Paszteciki w bułeczkach
Pyszny domowy pasztet pieczarkowy podany w zapieczonej bułce.Składniki:10 małych bułeczek2 dag masła30 dag wędliny (mogą być resztki świąteczne)10 dag pieczarek1 łyżka śmietany1 łyżka mąki1 cebula biała2 łyżki tłuszczu4 łyżki wywaru (może być z kostki)...
Tradycyjna kuchnia
Mięsne
,
Przystawki
Strucla drożdżowa
U mnie na Wigilijnym stole co roku gości także strucla drożdżowaSkładniki:½ kg mąki5 dag drożdży1 łyżeczka smalcu2 łyżki masła1 łyżka kwaśnej śmietany2 jajka2 cukry waniliowe1 szklanka wodysól do smaku1 łyżka suchego maku1 żółtko jaja1 łyżka śmietankit...
Tradycyjna kuchnia
Chleby/bułki-pieczywo
,
Boże Narodzenie
Amur zapiekany z chrzanem na Wigilię
Kolejna rybna propozycja wigilijna.Składniki:1 kg amura4 dag tłuszczu1/8 litra śmietany8 dag chrzanusól do smakucukier do smaku2-3 łyżki octu 3 %Wykonanie:Rybę oczyścić, usunąć błonę z jamy brzusznej, dokładnie opłukać, osączyć z wody, skropić octem, o...
Tradycyjna kuchnia
Rybne
,
Boże Narodzenie
Chlebek poświąteczny
Skąd taka nazwa? Otóż wzięła się ze specyficznego nadzienia chlebka-wędliny, która została po świętach. Idealny, pyszny!Składniki na ciasto:½ kg mąki3 dag drożdży1 łyżka oleju5 jajeksól do smaku1 żółtko jajamasło do formySkładniki na nadzienie:wędlina1...
Tradycyjna kuchnia
Chleby/bułki-pieczywo
,
Boże Narodzenie
Soczewica z grzybami
Alternatywa wigilijnej fasoli z grzybamiSkładniki:1 szklanka soczewicy1 cebula biała5 suszonych grzybów2 łyżki tłuszczu1 łyżka mąkisól do smakusok z cytryny do smakuWykonanie:Soczewicę i grzyby namoczyć i odstawić. Następnie soczewicę odcedzić i ugotow...
Tradycyjna kuchnia
Grzybowe
,
Boże Narodzenie
←
Poprzednia
36
37
38
39
40
Następna
→