Kurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami Kurczak zapiekany w winie , jest zainspirowany francuskim Coq au vin . Oczywiście nieco zmodyfikowany
Wiedziałam, co przygotuję na pierwszy obiad po niedawnej przeprowadzce do Francji - kurczaka w winie, czyli coq au vin. Klasyka. Choc "coq" to właściwie kogut, a przepis to tradycyjny sposób na przygotow...
Coq au vine. Korzenie tej potrawy sięgają czasów Juliusza Cezara. Sama receptura zaś została zapisana i udokumentowana we Francji dopiero na początku XX wieku. We francuskiej książce kucharskiej z 1864 roku pojawił się wprawdzie podobny przepis...
Coq au vin to po francusku kogut w winie. Po blogosferze krąży właściwie jeden przepis. Ja zmodyfikowałam go według moich potrzeb (jest prostszy w przygotowaniu) i podzielę się z wami kilkoma uwagami. Coq au vine jest niezwykle smaczny i w sumie prosty...
Kurczak skąpany w czerwonym winie z dodatkiem marchewki, czosnku, szalotki, aromatyzowany tymiankiem i rozmarynem to francuska klasyka. Eksplozja smaku z każdym kęsem … jesz i po prostu nie możesz przestać… Do przygotowania dania dla 4 osób potrzebuję:...
Otrzymując w 1965 roku dyplom ukończenia studiów na wydziale nauk społecznych i rozpoczynając pracę w szkole podstawowej w Paterson, Joseph D. Pistone nie mógł wiedzieć, ba, nie mógł nawet przypuszczać, że 15 lat później jego nazwisko zapisze się złoty...
Ostatnio oglądałam odcinek programu Top Chef USA, którego gościem specjalnym był Jaque Pepin, znany francuski kucharz, który kiedyś prowadził również program kulinarny z ikoną klasycznej kuchni francuskiej Julią Child. Przypomniało mi to o francuskim p...
na słodko, czyli serniki, babki, bakaliowce Puszysty sernik z musem czekoladowym Sernik z ciasteczkami Oreo Sernik z białą czekoladą, bez pieczenia Sernik creme brulee Babka cytrynowo - jogurtowa Babka z makiem - Piegusek Bakaliowiec, c...