Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Spiżarnia Sikorek
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
211
Kategorie
71
Ciasto codzienne – proste, szybkie, ucierane
Składniki: 3 szklanki mąki (2 szklanki mąki orkiszowej typ 1400 i 1 szklanka pomieszanych innych mąk) 3 jajka od szczęśliwych kur 500 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub mleka zsiadłego []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Ciasta i ciasteczka
,
Ciasto
Ciasto marchewkowe według pięciu przemian
Składniki: Z 4 jajka od szczęśliwych kur 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego M 2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru W []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Ciasta i ciasteczka
,
Ciasto
,
Pięć przemian
Pajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowy
Przygotowanie zaczynu Składniki: 50 g zakwasu żytniego 210 g mąki żytniej (ja najczęściej dokarmiam mąką typu 1400 lub 2000) 210 ml wody Wyjmujemy zakwas z lodówki około półtora dnia []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Wegański
,
Chleb
Pierwszy bochenek na młodym zakwasie
Chleb orkiszowo-żytni – do robienia na „młodym” zakwasie, czyli takim o wieku do jednego miesiąca. Stosunek zaczynu do reszty dodanej mąki w tym chlebie jest 50:50. Przy takiej ilości nawet []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Wegański
,
Chleb
Babka orkiszowa piaskowa
Składniki: 4 jajka od szczęśliwych kur 175 g drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego 200 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki orkiszowej typ 1400 200 g masła klarowanego lub masła 82% []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Ciasta i ciasteczka
,
Ciasto
Ciasto karobowe z bananami
Składniki: 200 g mąki orkiszowej typ 1850 (niepełne 2 szklanki) 130 g cukru trzcinowego nierafinowanego (2/3 szklanki) 6 g sody oczyszczonej (lekko czubata łyżeczka) 6 g karobu w proszku szczypta []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez mleka
,
Ciasta i ciasteczka
,
Ciasto
Pasta marchewkowo – figowa do chleba
Składniki: 2 duże marchewki 100 g niesiarkowanych suszonych fig 1 łyżeczka klarowanego masła 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki kardamonu Figi namaczamy na kilka godzin lub na noc. Umytą marchew []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez dodatku cukru
,
Do chleba
,
Pasta
Orkiszowe muffinki na czerwonym winie ze śliwkami według 5 przemian
Składniki: 2 żółtka (białko oddzielamy Metal)) (Ziemia) 100 ml oleju (daję z pestek winogron) (Ziemia) 1 2 łyżeczki mielonych goździków (Metal) 3/4 łyżeczki cynamonu (Metal) 1/2 łyżeczki []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez mleka
,
Ciasta i ciasteczka
,
Muffiny
,
Pięć przemian
Hummus
Składniki: 1/2 szklanki cieciorki 2 3 łyżki jasnej tahini 1 ząbek czosnku sok z cytryny sól natka pietruszki Wcześniej namoczoną i ugotowaną cieciorkę blendujemy razem z tahini i przeciśniętym []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Wegański
,
Do chleba
,
Pasta
Lekka zupka malinowa z quinoa
Składniki: 1 szklanka białej lub czerwonej quinoa (można zastąpić ryżem czerwonym lub jaśminowym) 2 szklanki malin mleko zbożowe (dałam ryżowe) 1 łyżka otrąb owsianych ∗ 1 łyżka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Wegański
,
Zupy
,
Zupa
Zupa – krem z zielonej cukinii
Składniki: 4 średnie cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa pieprz sól Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oliwie przez około 10 minut. Następnie []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Wegański
,
Zupy
,
Zupa
Budyń lniany
Składniki: 250 ml napoju zbożowego (u mnie ryżowy) 5 czubatych łyżek świeżo zmielonego złotego siemienia lnianego 1 czubata łyżeczka karobu w proszku 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki masła klarowanego []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez dodatku cukru
,
Małe co nieco
,
Budyń
Pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni
Składniki: 100 g sałaty rzymskiej 50 g pestek dyni 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy 1 łyżka płatków lnianych pieprz drobna sól Sałatę myjemy, po osączeniu z wody []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Wegański
,
Do chleba
,
Pasta
,
Raw
Kotlety z kaszy gryczanej z orzechami
Składniki: 100 g (2/3 szklanki) kaszy gryczanej niepalonej 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 garść ziaren słonecznika 1 mała czerwona cebula 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 jajko od szczęśliwej kury ewentualnie []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Dania Główne
,
Obiad
,
Kotlety
Sałatka ziarnista
Składniki: 125 g drobnego makaronu żytniego 50 g kiełków słonecznika 50 g rozdrobnionych orzechów włoskich 25 g płatków lnianych 25 g pestek słonecznika 25 g pestek dyni 1 łyżka []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez jajka
,
Bez mleka
,
Bez dodatku cukru
,
Wegański
,
Sałatka
,
Sałatki i surówki
Czekoladowe trufle z fasoli
Składniki: 1 szklanka ugotowanej fasoli (użyłam adzuki) 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich Do jeszcze gorącej, odcedzonej fasoli wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy aż []
Spiżarnia Sikorek
Wegetariański
,
Bez glutenu
,
Bez jajka
,
Deser
,
Małe co nieco
,
Trufle
←
Poprzednia
11
12
13
14
Następna
→