Ten przepis zaprzecza powszechnej opinii, że kuchnia brytyjska nie należy do najsmaczniejszych (co nie jest prawdą, o czym pisałam
w tym poście).
Jak w każdej kuchni, tak i w kuchni Wyspiarzy, potrawy i produkty bywają różne.
Obok tych, których za nic bym nie tknęła, mam też swoje typy, za którymi tęsknię i żałuję, iż nie są dostępne w Polsce.
Wracam jednak do meritum, czyli doskonałej piersi z kurczaka w sosie z zielonym pieprzem.
Danie proste, a jakże smaczne. Do tego szybko się je robi.
Składniki (dla 2 osób):
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 30 g klarowanego masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szkl domowego bulionu drobiowego (w oryginale 1/2 szkl, dałam więcej, bo sos byłby zbyt gęsty).
- 1 łyżka śmietany,
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu
od siebie dodałam:
- sól,
- czarny pieprz,
- przyprawę do kurczaka
Dodatkowo potrzebujemy kawałek folii aluminiowej do zawinięcia mięsa
Wykonanie:
Pierś z kurczaka rozbijamy nieco dłonią, aby trochę straciło na swej objętości, ale nie za dużo. Mięso nie może być rozbite tak cienko jak na kotlety, dlatego używamy rąk, a nie tłuczka. Doprawiamy solą, czarnym mielonym pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na trochę, aby przeszło przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Smażymy kurczaka na średnim ogniu przez ok. 5 minut po każdej ze stron.
Usmażoną pierś zdejmujemy z patelni i zawijamy w folię aluminiową, aby nie wystygła.
Zwiększamy płomień i na pozostałe masło na patelni sypiemy mąkę. Robimy zasmażkę, mieszając, by nie porobiły się grudki.
Chwilę smażymy, aż do lekkiego zbrązowienia zasmażki (Uwaga!!! Zasmażka ma być złoto-brązowa, nie spalona!).
Zdejmujemy patelnię z ognia i stopniowo powoli dolewamy bulion, rozprowadzając równomiernie zawartość patelni tak, aby nie zrobiły się grudki w sosie.
Kiedy już wymieszamy dokładnie wszystko i sos uzyska jednolitą, gładką konsystencję, ponownie stawiamy patelnię na gazie i mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć.
Dodajemy śmietanę i znów mieszamy wszystko na gładko. Dosypujemy zielony pieprz.
Całość podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania.
Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy sos do smaku.
Podajemy z kurczakiem usmażonym wcześniej.
Źródło: Podróże kulinarne - Kuchnia brytyjska - tradycje, smaki, potrawy