Przepis na tego wyśmienitego kurczaka podpatrzyłam u Elexis, a ona z kolei znalazła go na Kwestii Smaku, gdzie był przedstawiony w wersji wzbogaconej o szparagi i natkę pietruszki.
W obydwu przepisach występują też suszone pomidory, których, mimo że miałam je w domu, najzwyczajniej w świecie zapomniałam dodać. Wymieniam je jednakże w liście składników, ponieważ ta zmiana była dziełem mojego roztargnienia. :)
Za to już całkiem świadomie zastąpiłam szparagi fasolką szparagową. I niestety nie dodałam natki pietruszki, bo tej akurat nie miałam.
Składniki (dla 2 osób):
1 podwójna pierś kurczaka
2 garście fasolki szparagowej - świeżej lub mrożonej w zależności od pory roku
6 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 szkl śmietany kremówki
10 dkg wędzonego surowego boczku
1 łyżka oliwy do zamarynowania mięsa
3/4 szkl gorącej wody
posiekana natka pietruszki
masło klarowane do smażenia
sól
pieprz
ostra papryka
kurkuma
Wykonanie:
Przyrządzanie potrawy zacząć od zamarynowania mięsa.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błonek i przekroić na dwie porcje.
Następnie natrzeć ją przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać solą, pieprzem, ostrą papryką oraz kurkumą. Posmarować oliwą i pozostawić do zamarynowania na co najmniej pół godziny.
Kiedy mięso się marynuje, przygotowywać resztę.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Wrzucić go na rozgrzaną, suchą teflonową patelnię i zrumienić. Rumiane skwarki odstawić na potem.
Przygotować fasolkę szparagową.
Jeśli używamy świeżej, należy ją wcześniej umyć i oczyścić, jeśli mrożonej, wystarczy tylko wrzucić ją na lekko osolony wrzątek. Gotować do miękkości.
Ugotowane warzywo odcedzić i odstawić na później.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, obsmażyć na nim mięso, smażąc je po 3 minuty z każdej strony na umiarkowanym ogniu.
Po tym czasie wlać na patelnię gorącą wodę, przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować 3-5 minut, po czym przekręcić mięso na drugą stronę i gotować tyle samo czasu.
Zdjąć pokrywkę.
Śmietanę rozmieszać z niewielką ilością sosu spod mięsa, dodać ją do mięsa, wymieszać i zagotować.
Gotujemy całość bez przykrycia, na niedużym ogniu przez ok. 10 minut, w połowie gotowania dodać suszone pomidory.
Kiedy kurczak dusi się w sosie, należy go przekręcić podczas gotowania dwu-, trzykrotnie.
Gdyby sos za mało się zredukował podczas gotowania i był zbyt rzadki, można go zagęścić,
oprószając przez sitko zawartość patelni mąką, wymieszać dokładnie i zagotować.
Na 1-2 minuty przed końcem gotowania, wrzucić do sosu odłożoną na bok fasolkę szparagową, aby się zagrzała.
Przed samym podaniem mięso posypać skwarkami z boczku oraz posiekaną natką pietruszki.
Kurczaka zaserwowałam z kaszą pęczak ugotowaną na sypko.
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową. Znacie te dni, kiedy nie macie chęci na gotowanie, ale i tak musi...
Nie mogę się zdecydować czy to coś, co lepiej smakuje jako osobne danie, czy też bardziej się sprawdza jako dodatek na grillowej imprezie. Jedno jest pewne w obu przypadkach można się zajadać, aż się uszy będą trzęsły, bo jest pycha! 3...
Wiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu.Dzięki mrożonym wa...
Dzisiaj proponuję Wam bardzo proste, a zarazem przepyszne, danie z kurczakiem i fasolką szparagową. Zobaczcie, jak bez większego wysiłku możecie przyrządzić zdrowe pełnowartościowe danie z kurczakiem:)
We wrześniu można kupić
Kurczak z fasolką szparagową, pomidorami i fetą to danie z gatunku może niezbyt urodziwych, ale bardzo smacznych. Ćwiartki z kurczaka, duszone z pomidorami i cydrem...
Artykuł Kurczak z fasolką szparagową i pomidorami pochodzi z serwisu Magazyn Kuchenn...
Przepis na tego wyśmienitego kurczaka podpatrzyłam uElexis, a ona z kolei znalazła go naKwestii Smaku, gdzie był przedstawiony w wersji wzbogaconej o szparagi i natkę pietruszki.W obydwu przepisach występują też suszone pomidory, których, m...
Być może niektórzy z Was pamiętają, że jestem wielką fanką kuchni orientalnej. Dlatego co jakiś czas przygotowuję dania nawiązujące do smaków Chin czy Tajlandii. W naszych orientalnych barach często można spotkać kurczaka w cieście kokoso...