Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Pieczarki z jajkiem i quinoa
Sio-smutki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
1384
Kategorie
164
Pieczarki z jajkiem i quinoa
Tak się do mnie uśmiechały w sklepie te pieczarki, że musiałam je zabrać do domu ;) Piękne, bardzo dorodne, od razu miałam w głowie sto pomysłów na ich wykorzystanie - a ostatecznie przygotowałam je w bardzo zdrowej wersji, z trójkolorową komosą ryżową (czyli
quinoa
), pomidorem, mozzarellą i jajkiem, kusząco zapieczonych razem w piekarniku.
Komosa ryżowa zawiera bardzo dużo wysokowartościowego białka oraz wszystkie aminokwasy, w tym niezbędną do prawidłowego wzrostu i odnowy tkanek lizynę. A poza tym to po prostu pyszny rodzaj bezglutenowej kaszy, dla której warto znaleźć stałe miejsce w naszej kuchni.
Po różne rodzaje
quinoa
zapraszam Was do
sklepu
, a na pieczarki serdecznie namawiam, bo pyszne !
Składnik
i:
5-6 dużych pieczarek
2 jajka
5 łyżek
quinoa (komosy ryżowej) firmy Fresano
1 niewielki pomidor
posiekany szczypiorek
3-4 łyżki startej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
odrobina oleju/oliwy
Przygotowanie
:
Umyte i osuszone pieczarki układam w naczyniu natłuszczonym olejem. Lekko solę wnętrze pieczarek i wstawiam je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Quinoa gotuję do miękkości, odcedzam, dodaję posiekany szczypiorek, drobno pokrojony pomidor i połowę mozzarelli. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podpieczone pieczarki faszeruję powstałą mieszanką, starając się by z nadzienia powstały miseczki z wgłębieniem - w nie wlewam po porcji jajka rozbełtanego z solą i pieprzem. Wstawiam znowu naczynie do piekarnika na 10 minut, lekko spryskuję pieczarki olejem/oliwą, po czym na górę sypię pozostałą mozzarellę. Podpiekam jeszcze 10-15 minut. Podaję na gorąco, z surówką.
Przepis autorski.
Sio-smutki
26 maj 15
Wege
,
To i owo do przekąski
,
Współpraca: Fresano
To i owo do przekąski
96 przepisów
Polecane przepisy
Pieczone portobello nadziewane quinoa, burakami i camembertem
Pieczone portobello nadziewane quinoa, burakami i camembertemBaked portobello stuffed with quinoa, beetroots and camembert, for English scroll downTo jedna z najlepszych przystawek, jakie możecie podać swoim gościom lub sobie;) Nie jest trudna w przygo...
I adore cinnamon- subiektywny blog kulinarny o zapachu cynamonu
Obiad
,
Masło
,
Cebula
,
Gluten free
,
Wege obiad
,
Grzyby
,
Buraki
,
Kasze
,
Ser pleśniowy
,
Komosa ryżowa
Sałatka z quinoą, awokado, miętą i innymi pysznościami
Uwielbiam jeść sałatki o każdej porze dnia i nocy. Na śniadanie z jajkiem i pieczonymi warzywami. Na lunch z dynią i ciecierzycą, a na obiad np. z kurczakiem. Z nocą może trochę przesadziłam, ale ostatnio szybko się robi ciemno, to Continued...
zielony środek
Przepis
,
Bezglutenowe
,
Wegetariańskie
,
Najowsze
,
Na słono
,
Wegańskie
,
Sałatka
,
Orzechy
,
Szpinak
,
Awokado
,
Ogórek
,
Quinoa
,
Granat
Kotleciki z łososiem, kaszą quinoa i jarmużem
Bardzo lubię kotleciki i placki na bazie kaszy quinoa. W ogóle bardzo lubię tę kaszę ale w plackach i kotletach, podsmażona nabiera fantastycznej chrupkości i dodatkowego wymiaru. Quinoa w kotletach i plackach już na blogu się pojawiała ( z fetą i sz...
Cooking for Emily
Na obiad
Pieczarki w pietruszkowym pesto z pikantną komosą ryżową
Chrupiąca pikantna quinoa w soczystych pieczarkach obtoczonych aromatycznym pesto ze świeżej pietruszki. Dzięki dodatkowi limonki pieczarki po upieczeniu nie ciemnieją a płatki drożdżowe i włoskie orzechy dodają całości ciekawszego smaku. Smacznie i zd...
Mienta blog
Bezglutenowe
,
Warzywa
,
Różne
,
Kasze
,
Komosa ryżowa
,
Nadziewane pieczarki
,
Quinoa
Quinoa po meksykańsku
Quinoa zwana też komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, to święte zboże Inków. Konkwistadorzy z Hiszpanii wprowadzili jednak europejskie gatunki zbóż takie jak pszenicę i jęczmień, przez co komosa nie była już tak popularna. Do łask powróciła po...
Biegacz na diecie
Przepisy
,
Biegacz w kuchni
,
Kuchnia semiwegetariańska
,
Kuchnia wegetariańska
,
Dieta biegacza
,
Kuchnia wegańska
,
Kuchnia meksykanska
Moje przepisy w najnowszym numerze magazynu E!stilo
W najnowszym numerze kwartalnika E!stilo znajdziecie cztery moje przepisy, wraz ze zdjęciami: znane wam z blogu zapiekane cukinie z quinoa, a także orzeźwiającą sałatkę tabbouleh z quinoa, naleśniki z mąki quinoa oraz pyszne i sycące bakaliowo-pomarańc...
Na Kuchennym Progu
Akcje promocyjne
Na śniadanie w obiadowej porze
Sałatka z jarmużem, brukselką, papryką, marchewką, jajkiem, pieczonym kasztanami, kozim serem,popcornem z quinoa oraz olejem pistacjowymSalad with kale, brussels sprout, pepper, carrot, eggs, baked chestnuts, goat cheese,quinoa popcorn and ...
to start a new day in a magical way...
Gluten free
,
Warzywa
,
Ziarno
,
Sałatka
Podsumowanie 3 edycji akcji "Quchnia pełna quinoa"
Witajcie,tydzień temu zakończyła się 3 edycja mojej corocznej akcji mającej na celu rozpowszechnianie spożycia komosy ryżowej (quinoa). Jak co roku - nie zawiedliście i maksymalnie zaskoczyliście ciekawymi przepisami. :)Pozostaje mi się teraz z Wami ni...
jaśmina w kuchni, czyli poszukiwanie siebie przez gotowanie
Ciekawostki
,
Quinoa
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone