|
Kasztanowy tofurnik na owsiano-daktylowym spodzie z polewą z tahini |
Składniki:
spód:
50g daktyli
100gpłatków owsianych
2łyżki masła orzechowego
masa serowa:
400g tofu
200g ugotowanych kasztanów
słód: stevia, syrop klonowy, cukier, ect
2łyżki mąki ziemniaczanej
polewa:
3łyżki tahini
20g oleju kokosowego
łyżka miodu
Wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą (ok 2/3 szklanki). Do miksera wsypujemy płatki, dodajemy masło orzechowe, 2łyżki wody i namoczone daktyle. Całość miksujemy. Tortownice (średnica 16cm) wykładamy papierem do pieczenia i mokrymi dłońmi wykładamy spód. Pieczemy 10min w 200stopniach.
Tofu zalewamy wodą w której moczyliśmy daktyle, dodajemy kasztany i całość bardzo dokładnie miksujemy. Słodzimy masę wedle uznania i dodajemy mąkę. Gdy spód się upiecze nakładamy tofu i pieczemy godzinę w 150stopniach.
Olej kokosowy roztapiamy w rondelku z miodem i mieszamy z tahini. Naszą polewę wylewamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki.
***
Jak ja kocham zaczynać dzień i weekend od ciasta! Mniam!
Trzeba sobie dogadzać! Trochę egoizmu nie zaszkodzi, bo kto w twoim życiu jest najważniejszy?
Musisz myśleć też o sobie!
Bo to w końcu twoje życie!
Musisz się nim cieszyć, celebrować je i czerpać z niego całymi garściami.
Miłego dnia robaczki! ♥