Pracowita niedziela się zapowiada! A jak pracowita, to trzeba dobrze zjeść ;) Myślę, że ta jaglanka nada się również na leniwe dni, bo nie zawiera pustych kalorii, zbędnych składników i dodatków, a jedynie samo zdrowie, które nasyci nas na długi czas i pozwoli działać nam na 100% :) U mnie dziś pracowicie, co zaznaczyłam już na początku, ale oczywiście nie zapomnę o przyjemnościach! Wpada trening, a jak, oraz film, czyli nasza rodzinna tradycja co niedzielę :)
Do ugotowania tej jaglanki użyłam mleka sojowego od firmy Rice Dream, a w tym przypadku Soy Dream. Mleko to jest pozbawione zbędnych cukrów, a więc śmiało można nazwać naszą miseczkową rozkosz bez cukrową! :) Mleko nie pachnie soją, jest niezwykle kremowe i przepyszne! Nadaje się nie tylko do gotowania owsianki czy kaszy, ale też świetnie nada się do placków, ciasta czy naleśników. Na pewno do niego wrócę, bo jest przepyszne - polecam!
A teraz czas na przepis!
Składniki/1 porcja/:
♥50 g kaszy jaglanej
♥200 ml mleka sojowego Soy Dream
♥1/2 łyżeczki cynamonu
♥1 średnie jabłko
♥1 mały banan
♥50 ml wody
Banana obieramy i dokładnie rozgniatamy na papkę. Jabłko myjemy i kroimy w dosyć drobną kostkę lub taką średnią, jak u mnie (wersja dla lubiących chrupać :)). Kasze jaglaną przepłukać nad sitkiem. Do rondelka wlać mleko oraz wodę, doprowadzić do zagotowania. Gdy mleko zacznie wrzeć, wrzucić kaszę, dodać cynamon i gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po około 5 minutach dodać rozgniecionego banana - dalej mieszać. Gdy kasza będzie już bardzo gęsta, dodać pokrojone jabłko, wmieszać je, a następnie kaszę przełożyć do miseczki - gotowe!
Smacznego :)